Na Kopečku

28.09.2014 15:06

Když jsem hledal název tohoto příspěvku, vlastně odkazového článku k několika dalším textům k souhrnnému tématu, byl jsem na rozpacích, zda zvolit skutečnost, že všechny souvisejí se soustředěním Podkrkonošského symfonického orchestru v areálu klášterního komplexu na Hoře Matky Boží nad Králíky od 23. do 29. srpna 2014 – samotné soustředění, ale i jejich celá řada snad ještě od dob KSOKrMu i tohoto orchestru, by stála za komentář, ale přece jen se chci věnovat spíš lokalitě, v jejímž dosahu směřovaly odpolední výlety, tak jak bývají také náplní těchto pobytů, záměrně zvolených vždy trochu dál od kraje, ve kterém žijeme, právě proto, abychom se mohli, někteří tak trochu rekreačně, porozhlédnout někde jinde.

Nu a teď nastalo přemýšlení – „Cesta do Králíků“ by bylo špatně, to by se možná hodilo, i když jen částečně, vloni, protože jsem cestou tam i zpět fotografoval zámky, jichž je od Hradce Králové směrem k městu pod Králickým Sněžníkem přehršel (Častolovice, Kostelec nad Orlicí, Doudleby, na jiných cestách s malými odbočkami hrady Potštejn, Lítice aj.), „Pod Králickým Sněžníkem“ by byla mírně patetická formulace a možná fajn, kdyby východisko výletů bylo třeba v Dolní Moravě, která se nachází už v zářezu mezi hřebeny Králického Sněžníku. Nakonec, jak píšu, si uvědomuju argument, proč mi nakonec zvolený název připadá nejpřijatelnější. Adresa klášterního areálu je opravdu Dolní Hedeč, Kopeček 1, ale to je jen „pošťouchnutí“, důležitější je, že z magického místa na horním konci aleje pod Svatými schody, vedoucí z Králíků nahoru ke klášteru, je rozhled směrem k masívu Kralického Sněžníku a dále nalevo k Orlickým horám a vpravo k Jeseníkům, ale také na „protější“ Bukovohorskou hornatinu se Suchým vrchem.

Takže už jen rozhled z tohoto místa se neupíná „jen“ ke Králickému Sněžníku, byť ten je dominantní, ale takřka „panoramaticky“ kolem dokola. Orlicko je silné téma, cestou je řada měst „nad Orlicí“, v Pastvinách silnice překračuje tuto řeku s pohledem na údolní nádrž Orlice s přehradou, ale to samozřejmě „na mapě o briketu vedle“. Tady je „vodní téma“ Morava, jemu by bylo možné věnovat velkou pozornost.  I když vlastně pramen Tiché Orlice je od Králíků dokonce jihovýchodně ve svahu Jeřábu (Divoká Orlice a Orlické hory západně), obec Horní a Dolní Orlice jižně od městečka.

Organizátoři soustředění připravili materiál „krátkých“ a „delších“ výletů, mezi nimi byly zámek a papírna ve Velkých Losinách, Muzeum řemesel v Letohradu,  Filumenistické muzeum v Bystřici Kladské (Bystrzyca Kłodzka) s expozicí zápalek (ta je ovšem taky v Letohradu) a další. První dvě místa znám, Bystřice byla pro mě podle aktuálních časových možností příliš daleko, nicméně  Kladsko (krásně byla Kladská kotlina vidět ze Suchého vrchu) a česko-polské příhraničí je pro mě v tuto chvíli „horké téma“. Nakonec jsem stejně vyrážel na kratší odpolední trasy sám a někdy se s ostatními potkával (třeba v Dolní Moravě, kde si jedna parta užívala na bobové dráze, zatímco já jsem šel na Klepáč).

Nu a ještě bych měl poznamenat – je to tak u těchto příspěvků skoro vždycky – nejsou to striktně záznamy cest, ale ani jen zpracování materiálů, které „posbírám“ na různých místech (v tomto případě jsem ještě zapomněl říci, že základním zdrojem mi byla skládačka „Mikroeregion Králicko“), nýbrž jakýsi průsečík několika vrstev – viděného (obšlapaného), přečteného v materiálech podporujících turismus i na různých stránkách na internetu. Takže to jsou záznamy, ale také odkazy k jiným textům a impulsy k tomu, že se tématem člověk ještě dále zabývá, a konečně i odkazy k vlastním fotkám.

Jednotlivé články na těchto stránkách

https://jan-k-celis.webnode.cz/news/mikroregion-kralicko/
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/rozhledna-na-krizove-hore/
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/suchy-vrch/
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/klepac-trojmorski-wierch/
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/rozhledna-na-vrchu-val/
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/zamek-rychnov-nad-kneznou/
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/kladske-pomezi/
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/kralicky-sneznik/

Fotky na Rajčeti k jednotlivým tématům
https://jankcelis.rajce.idnes.cz/Zkouska_PSO_u/
https://jankcelis.rajce.idnes.cz/Hora_Matky_Bozi_nad_Kraliky/
https://jankcelis.rajce.idnes.cz/Dve_rozhledny_Val_a_Suchy_vrch_na_Kralicku/
https://jankcelis.rajce.idnes.cz/V_Rychnove_nad_Kneznou/
https://jankcelis.rajce.idnes.cz/Cesta_na_Klepac/

Zpět