Mikroregion Králicko

30.09.2014 19:18

Skládačku Mikroregion Králicko mi dali v Informačním centru na náměstí v Králíkách. Ochotná pracovnice poradila i ohledně dopravních komplikací a objížděk (už vloni opravovali jednu část silnice do Dolní Hedče, takže lidi bloudili, než se dostali nahoru z opačné strany od Červené Vody). Z jedné strany sestava příznačných motivů na fotkách a mapa, na polovině druhé strany malý sylabus: Králíky, Červený Potok, Dolní Boříovice, Dolní Hedeč, Amálka, Dolní Lipka, Heřmanice, Horní Lipka, Prostřední Lipka, Červená Voda, Křížová hora u Červené Vody, Dolní Morava, Lichkov, Mladkov, Klepáč  (Trójmorski Wierch), Králický Sněžník, Jeřáb, Kaple sv. Trojice, Rozhledna na vrchu Val, Suchý vrch, Zemská brána, Opevnění na Králicku.

K „highlights“ oblasti patří nejen podle tohoto materiálu, ale i podle informačních tabulích na řadě míst, válečná opevnění – Králicko je pevnostní oblast s největší koncentrací objektů čs. opevnění, na tvrz Bouda a tvrz Hůrka jsem narážel na každém kroku (na někdejším soustředění v Orlických horách jsme navštívili pevnost Hanička, cestou jsem zahlédl „hnědou“ ceduli), tentokrát jsem toto téma (včetně dalších válečných muzeí) záměrně pominul. Pak celá řada rozhleden (Klepáč, rozhledna na vrchu Val kousek od kláštera, Křížová hora nad Červenou Vodou, Suchý vrch ad.), pak klasické „památky“ (barokní kostely v Červeném Potoku, Mladkově, mariánská Kaple sv. Trojice na úpatí Jeřábu a samozřejmě poutní Hora Matky Boží), něco sportu (středisko zimních sportů v Dolní Moravě, kde je i bobová dráha), něco přírody.

V Městské muzeu, které je v téže budově na náměstí, je expozice dějin města a témata řezbářství a betlemářství, varhanářství a přírodovědná expozice, která se věnuje přírodě Králického Sněžníku.

 

Zpět