Rozhledna na Křížové hoře

30.09.2014 19:19

Na tuto rozhlednu jsem se nedostal, ačkoli jsem byl na hodinu cesty od ní, „na vlastní oči“ jsem ji viděl jen z podhledu z Červené Vody. Je zřejmé, proč, z rozhledny na vrchu Val, vzdálené od této, jsem mohl vidět zhruba totéž, a v limitovaném čase jsem si raději vybral jiná témata. Samozřejmě je tu ještě interiér, který může být zajímavý.

Na stránkách obce Červená Voda je popsána podrobně historie lokality i vlastní rozhledny, v skládačce Mikroregion Králicko je Křížové hoře a novému železobetonovému objektu, postaveného podle projektu Ing. Arch. Jana Mádlíka (Hradec Králové) a otevřeného v roce 2007, věnován tento odstavec:

Křížová hora bývala známým poutním místem nad obcí Červená Voda.  Dřevěný kostelík, křížová cesta s dvanácti zastaveními a hospůdka byly po roce 1945 zdevastovány československou i sovětskou armádou, okolí totiž sloužilo jako vojenské cvičiště. Dodnes sou zachovány zbytky kříže s letopočtem 1800 a malá část základů kaple i hospůdky. V červnu 2007 byla na místě bývalého kostelíka otevřena nově vystavěná rozhledna s malým občerstvením a odpočívadlem, která svým návštěvníkům nabízí neopakovatelné výhledy do okolí.

Nadmořská výška 735 metrů, výška stavby 25 metrů.

https://www.cervenavoda.cz/rozhledna
https://www.kudyznudy.cz/Aktivity-a-akce/Aktivity/Rozhledna-Krizova-hora.aspx
https://rozhledny.webzdarma.cz/krizovahora.htm
https://cs.wikipedia.org/wiki/K%C5%99%C3%AD%C5%BEov%C3%A1_hora_%28rozhledna%29
https://www.turistika.cz/mista/krizova-hora-u-cervene-vody
https://www.turistika.cz/vylety/cervena-voda-a-rozhledna-na-krizove-hore

Zpět