Můj kulturní týden na začátku roku 2024

15.01.2024 20:29

Jak už jsem napsal v jednom z oněch příspěvků, k nimž má tento stručný komentář být „sběrným článkem“, druhý počáteční týden tohoto roku, tedy kdy se vlastně po Třech králích vzpamatováváte z rytmu odlišného od onoho běžného, nesvátečního, a přemýšlíte, zda už sundat ozdoby z vánočního stromečku, byl na rozdíl od očekávání, že se kromě právě tříkrálového koncertu souboru Fidle, s nímž mě úzce pojí kus mého amatérského hudebního života, nebude dít nic, co by mě odvádělo od soustředěného čtení knihy, kterou v závěru minulého roku vydal výtvarný umělec, jenž bydlí jen pár ulic od domu, kde bydlím já, ale podle mého názoru je dosah toho, co dělá, přinejmenším evropský, tedy Větve patří sem Miloše Šejna.

Právě to už je věc přirozeného světa, nenaprogramovaného umělou inteligencí, že se věci dějí jinak, než by mohla určit statistika, byť by kombinatorika uměla spočítat stupeň pravděpodobnosti, že se právě takto odehrají. Pojďme ale od úvah tohoto druhu a shrňme to, co se událo od 6. do 11. ledna 2024, tedy během rozměru jednoho týdne, ač kalendářně tyto dny spadají do týdnů dvou. V sobotu šestého ledna proběhlo v Porotním sále jičínského zámku zmíněné vystoupení skupiny Fidle s programem, sestaveným z koled našeho kraje a názvem Koncert tříkrálový. Teprve tam jsem se – se zděšením, že nemám vstupenku a sál bude už dávno vyprodaný – v restauraci, kde jsem s „Fidláky“ povečeřel a vypil kávu, dozvěděl, že v pondělí 8. ledna má na lomnickém zámku benefiční koncert pro své rodné město houslista světového formátu Ivan Ženatý, jehož kariéru sleduju takřka od jeho studentských let. A v kvapu dní, vánoční návštěvy, Silvestr se synem, který se k nám na oslavu letos připojil atd., jsem úplně zapomněl, že jsem dostal od ženy lístek na koncert jiného, u nás velmi populárního houslisty, jemuž přinesly přízeň publika jeho modré housle a šátek, s nímž vystupoval (některé fanynky takový mají od něj z některého z jeho vystoupení), Pavla Šporcla. To bylo o dva dny později, ve velkém sále jičínského KZMJ („sokolovny“), 10. ledna. A k dovršení všeho hned následující den, 11. ledna, se spisovatel Jaroslav Rudiš setkal se svými čtenáři a příznivci, jichž je přehršel už proto, že má zde řadu přátel, protože tady chodí do sauny, o níž je ostatně i jedna z jeho knih s názvem Český ráj, v Knihovně Václava Čtvrtka.

Když tento souhrn píšu, mohu říci, že vše dopadlo k mé spokojenosti, jak snad potvrzují odkazy zde uvedené a obsah komentářů na uvedených adresách:

Koncert Fidle, Porotní sál jičínského zámku, 6. ledna 2024
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/fidle-koncert-trikralovy-2024/

Benefiční koncert Ivana Ženatého, sál lomnického zámku, 8. ledna 2024
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/ivan-zenaty-beneficni-koncert-v-lomnici-nad-popelkou/

Koncert Pavla Šporcla a souboru Praga Camerata, 10. ledna 2024
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/pavel-sporcl-praga-camerata/

Beseda Jaroslava Rudiše v jičínské Knihovně Václava Čtvrtka, 11. ledna 2024
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/jaroslav-rudis-v-jicinske-knihovne-vaclava-ctvrtka/

Zpět