Fidle / Koncert tříkrálový 2024

15.01.2024 20:10

Fidle / Koncert tříkrálový
Porotní sál jičínského zámku, 6. ledna 2024, 18:00

Vystoupení souboru, v němž jsem dvacet let působil, zahájilo můj první kulturní týden v letošním roce (v několika dnech pak následovaly koncerty Ivana Ženatého, Pavla Šporcla a beseda s Jaroslavem Rudišem). V Jičíně, kde je adresa spolku a kde se, po letech zkoušení v Lomnici nad Popelkou, zpěváci a hudebníci zase scházejí, mohou příznivci lidové hudby z našeho kraje navštívit koncert Fidle takřka pravidelně dvakrát do roka, jednou na koncertu tematickém, jednou v období svátků, který se v řadě posledních let uskutečňuje právě jako Koncert tříkrálový. V letošním roce onen tematický Lenka Krausová nazvala podle incipitu jedné lidové písně Zelenej se, suchá lipko, a byl jsem na něm ve čtvrtek 5. října 2023 v Porotním sále jičínského zámku, kam Fidle přišlo s vánočními koledami letos i na Koncertu tříkrálovém jako posledním ze tří vystoupení, po čtvrtečním ve Sboru ThDr. Karla Farského ve Vysokém nad Jizerou (4. ledna) a pátečním v Městském muzeu a galerii v Lomnici nad Popelkou (5. ledna), takže v Jičíně se „koncert tříkrálový“ konal opravdu na Tři krále.

Informace o souboru lze dohledat na jeho webové prezentaci, nicméně alespoň připomenu jeho aktuální složení, které je

Jana Kubánková, Věra Moravcová, Radek Štaff – zpěv
Tomáš Kozel – dechové nástroje, zpěv
Ivana Čapková – flétny
Lenka Krausová – housle
Veronika Jungová – housle
Martin Brož – viola
Zdeněk Vágner – kontrabas

Nu a na programu byly zařazeny skladby, které se objevovaly ve vánočních a tříkrálových pořadech postupně od doby založení v roce 1997, tedy více než před dvěma a půl dekádami (Rozmarné koledy, Vánoce s Fidle, Šel jsem na koledu), a vlastně tak jsou spojeny takřka nejúžeji s historií souboru:

Co to znamená, Copak je to za znamení, Bratři, já jsem slyšel s nebe hlas, Šla Maria, Půjdeme my tam nahoru, Štědrýho dne o půlnoci, Pastorela pro tři nástroje, Tichá noc, Už je zima mráz, Pastuškové vstávejte, Hle, pastýřové, vstávejte, Přišel jsem k vám na koladu, Nastal nám den veselý, Hola, hola, Prastará z Jablonce, Poslechněte, sousedé, Štěstí, zdraví, Bodejž se zbrunčila bába, Vzhůru pacholátka, Šel jsem na koledu, Zajíc běží k háji, Tedy poženem, Poděkování za koladu.

Koncert se povedl, bylo to podle mého jedno z nejlepších vystoupení přinejmenším od doby nového personálního obsazení souboru, také publikum se v hojném počtu dostavilo. Tentokrát pořad nebyl doplněn hereckým mluveným slovem (v tom říjnovém byl přizván Tomáš Václ), průvodního slova se ujala, jako obvykle, sama autorka pořadu Lenka Krausová. Mimo jiné zmiňovala i typologii písní, které jsme mohli slyšet, mně v této souvislosti napadl ještě jeden moment, o kterém jsem dříve příliš nepřemýšlel, totiž podobnosti užití určitých prostředků textu v jednom typu s kramářkou písní.

Na posezení U Riegrů po vystoupení mně pak violista Martin Brož dal pro mě důležitou informaci, kterou jsem v návalu práce (komentáře k hromadě knih, které se mně objevily na stole v posledních předsvátečních a svátečních týdnech) úplně přehlédl, totiž že v pondělí v Lomnici nad Popelkou zahraje svůj benefiční koncert Ivan Ženatý. No, to by byla opravdu škoda, kdybych tohle propásl. Takže, po těch depresích z událostí na konci minulého roku, které asi ještě dlouho zůstanou v mé mysli, byla tahle událost příjemným završením tohoto času.

Odkazy

https://fidle.cz/aktuality/pozvanka-na-koncerty-trikralove/
https://www.facebook.com/fidle.cz

 

Zpět