War Requiem / Válečné rekviem

09.02.2013 10:50

Skladba Benjamina Brittena, která vznikla v šedesátých létech a měla premiéru v nové katedrále v Coventry, anglickém městě zničeném za druhé světové války, inspirovala po pětadvaceti letech filmaře, kteří natočili v roce 1988 stejnojmenný film (do distribuce šel v lednu následujícího roku). Je to pozoruhodný film, protože obě základní složky uměleckého díla, totiž „filmový příběh“ a „hudba“ si tady prohodily úlohu. Hudba není jen „hudbou k filmu“, tedy doprovodem, nýbrž základem, k němuž byl natočen obrazový materiál prakticky beze slov (vyjma těch projevů, které patří k původní skladbě). Základem je nahrávka, realizovaná v Decca Records v roce 1963 (viz samostatný článek o skladbě zde). Decca požadovala, aby ve filmu byl použit pouze její vlastní materiál, bez převrstvení dalšími zvukovými efekty.

Snímek, který bychom dnes nejspíš označili jako artový film, má pak pochopitelně i jinou podobu, než je běžné, totiž narace souvislého příběhu. Přesto tu základní rámec je, starý voják vzpomíná na svůj válečný život. S prvními záběry starého pána na invalidním vozíku a jeptiškou, která mu pomáhá připnout válečná vyznamenání, zaznívají zvony, které jsou už součástí skladby, ale jejichž monotónní údery se opakují déle, paralelně zní úvodní recitace básně Wilfreda Owena a posléze se otevírá se obraz mladého vojáka na katafalku, otevírající mozaiku vzpomínek jeho i jeptišky, zahrnující obrazy prvních dní výcviku v kasárnách a na frontě, kopání zákopů, ale i života před válkou, věšení prádla, dětství. Střídá se několik vzájemně se prostupujících a zároveň samostatných vrstev dějových záběrů i detailů, například šněrování bot (pozoruhodná metafora) či knihy s básněmi Keatse, statických fotografií, v různých filtrech barevnosti a ostrosti se tyto vrstvy střídají s černobílými prostřihy pěveckého sboru s filmovými dokumenty na pozadí, přičemž „základní“ rovinou je válečné dění. Jakési válečné divadlo v lazaretu, bubnující klučík, voják píše básně, záběry hořících domů, válečné pole, výbuchy bomb atd. stupňují rytmus střídání obrazů, obrazy válečného utrpení se překlápí do estetiky černobílé a barevné koláže, podobné některým výtvarným projevům té doby. Výtvarný projev tak vytváří mnohovrstevné významy, stejně tak jako ve významových vrstvách příběhu nad narativní rovinou vystupuje rovina přenesených významů: záběry holení břitvou střídá zablácené tváře stříhání oděvu zraněného vojáka, veselé házení sněhovou koulí výbuchem zbraně, zabíjení bodákem, ruka umírajícího vojáka svírá trubku, motiv mrtvého vojáka v ostnatých drátech, u kterého pokleká hlavní postava v dlouhém přibližujícím se záběru, je v náznaku antitetickou parabolou vánočních jesliček – v nich se rodí Ježíšek,  zde umírá člověk; tento odkaz je podložen skutečností, že hudební forma skladby je oratorium, v následujícím záběru zapaluje děvčátko svíčku na vánočním stromečku.  Metaforické, obrazné významy vytvářejí pak ještě další kontrast s autentickými záběry válečného zpravodajství. Také návraty ke katafalku v průběhu filmu a na jeho konci odkazují ke křesťanskému příběhu, jak (v několika záběrech) explicitně, tak metaforicky, v závěrečném obraze koše bílých květin, které jeptiška ponechaná u vrat do místnosti a hořící svíce – již bez těla vojáka.

Zajímavé je herecké obsazení filmu, který režíroval Derek Jarman (nevím, zda je nejvýstižnější charakteristika slovem „alternativní“, v každém případě výrazně experimentální umělec se silnými vazbami k jiným oblastem umění, malířství a populární hudbě): Vedle Nathanieala Parkera v roli Wilfreda Owena, jehož verše jsou součástí skladby, hraje v úvodu filmu starého vojáka na invalidním vozíku jakožto poslední roli před svou smrtí legendární anglický herec Laurence Olivier. Jeptišku hrála Tilda Swinton. Místem, kde se točilo, byl Darenth Park Hospital, nemocnice v hrabství Kent v jihovýchodní Anglii. Film produkoval Don Boyd, skotský filmový režisér, scénárista, producent a spisovatel, financovala jej BBC.

https://en.wikipedia.org/wiki/War_Requiem_%28film%29
https://www.imdb.com/title/tt0096416/
Film
https://www.youtube.com/watch?v=LTbcLSvsat8

 

Zpět