Ve znamení tanga / DF 2016

21.06.2016 15:39

Ve znamení tanga
Mnichovo Hradiště / Kostel sv. Jakuba
15. 6. 2016, 19:00

Dvořákův festival 2016

Jaroslav Svěcený – housle
Miloslav Klaus  kytara
Ladislav Horák akordeon

Teď si uvědomuju, že projekt Ve znamení tanga, s nímž Jaroslav Svěcený, Miloslav Klaus a Ladislav Horák vystoupili na Dvořákově festivalu již nesčetněkrát, je snad jediný, kde nezazní žádná skladba Antonína Dvořáka, jako tomu je u všech ostatních festivalových večerů – dokonce kdysi Michal Pavlíček a Monika Načeva na koncertu Obrovské slunce v jičínské valdštejnské loggii zahráli (samozřejmě po svém) známou árii o měsíčku. Tady by to byl ale opravdu nesmysl, skladby Ve znamení tanga, myšleno „tanga nuova“, které reprezentovaný Astorem Piazzollou, jehož skladby představovaly páteř celého večera, jsou opravdu něco jiného.
V programu byla uvedena přestávka, nicméně nedostatek zázemí pro posluchače kostela sv. Jakuba v Mnichově Hradišti, jinak výstavní památky i akusticky velmi dobré pro podniky tohoto druhu, vedly k rozhodnutí interpretů zahrát celý koncert najednou, přestože původně toto rozvržení bylo myšleno pro divadlo a čistý čas vycházel na hodinu deset minut, reálný pak přes hodinu a půl. Posluchačům toto poněkud nestandardní řešení zřejmě nevadilo, zaujalo je strhující podání Jaroslava Svěceného, kterému tato poloha, vycházející z dramatického uchopení virtuózní houslové hry, sedí.

Kromě skladeb Astora Piazzolly (Adios nonino, Oblivion, Čtvero ročních dob, částí Andělské suity, La Fortezza dei grandi perché, Tzigane tango, Café z Historie tanga, Ave Maria, Libertango) zaznělo několik skladeb Niccolò Paganiniho – Sonáta č. 2, Duo č. 10 d mol či Rondo brillante. Jaroslav Svěcený, který koncert rovněž uváděl, vtipně poznamenal, že autor v těchto skladbách mohl hrát na oba nástroje – housle i kytaru – on a Miloslav Klaus nicméně zůstanou u těch svých.

Řadu doplnily skladby Richarda Galliana, Isaaca Albenize a Jaroslava Svěceného – ukázka ze skladby Strings for NY, jejíž rukopis předal ve městě, pro nějž byla skladba napsána, takže „je také už v muzeu“.

Ve skladbách se po většinu večera hudebníci střídali, jak už napovídá třeba název Paganiniho skladby, v sestavách housle-kytara či housle-akordeon, prostor dostali i jednotliví hudebníci v sólových skladbách, a teprve na závěr vystoupili všichni tři společně. Nejdelší čas tedy na jevišti pobyl Jaroslav Svěcený, což je, bez řečené přestávky a tedy vlastně prakticky bez odpočinku pozoruhodný fyzický výkon (standardem vystoupení sólisty, pokud to není recitál, bývá na večeru jeden houslový koncert).

Pro mě osobně to byl večer příjemný i z předchozích osobních kontextů, Miloslava Klause jsem viděl za dobu, kdy se zabývám projekty Českých doteků hudby, nesčetněkrát i v jiných formacích (Grand Duetto Concertante), tento pořad jsem viděl před třemi lety v Mladé Boleslavi a s Jaroslavem Svěceným jsem komunikoval už předtím, s Ladislavem Horákem jsem se setkal minulé léto v Třeboni, kde je jedním z hlavních organizátorů tamějších hudebních slavností a hudebních workshopů (už se těší na ta letošní, možná se tam zase uvidíme). Navíc se pro mě koncert odehrával také na duchovní ose Jičín – Mnichovo Hradiště (uvedl jsem to i v poznámce při uvedení koncertu), které spojuje osobnost Albrechta z Valdštejna, který chtěl vytvořit z Jičína evropskou metropoli a v Mnichově Hradišti je pohřben. Kromě toho je mnichovohradištský kostel zasvěcen sv. Jakubovi stejně jako ten jičínský, „valdštejnská katedrála“. Sympatický starosta, Mgr. Ondřej Lochman, Ph.D., vzpomenul na významnou osobnost města, Vlastimila Kouřila, dlouholetého jednatele Kruhu přátel hudby, který v dubnu tohoto roku, tedy před dvěma měsíci ve věku 85 let skonal. Vlastimil Kouřil byl tím, kdo přišel za nedávno nově zvoleným starostou s tím, vrátit Mnichovo Hradiště do rodiny měst Dvořákova festivalu, mezi nimiž ještě tuším před čtyřmi lety bylo, takže je vlastně jeho zásluha, že se tento koncert konal. Bohužel se ale samotného večera nedožil.

Nechci ale končit svůj krátký příspěvek v tomto pochmurném tónu. Když jsem vyšel z kostela, spadlo několik kapek deště, do auta jsem stačil doběhnout, ještě než přišla několikaminutová průtrž mračen. Za Kněžmostem se ale už vyčasilo.

Tento příspěvek doplňuje předchozí informaci o koncertu, která je ve zkrácené podobě publikována v katalogu festivalu.

https://jan-k-celis.webnode.cz/news/ve-znameni-tanga-na-dvorakove-festivalu-2016/

jkč / Čtení o koncertech / Dvořákův festival 2016

Zpět