Ve znamení tanga na Dvořákově festivalu 2016

14.04.2016 08:23

Ve znamení tanga

Mnichovo Hradiště / Kostel sv. Jakuba
15. 6. 2016, 19:00

Dvořákův festival 2016

Ladislav Horák – akordeon
Miloslav Klaus – kytara
Jaroslav Svěcený – housle

Jaroslav  Svěcený  je  proslulý  popularizátor  houslové  hry,  zejména jeho televizní,  rozhlasové  a  koncertní  projekty  přitahují  publikum všech  věkových  skupin.  Jeho početná  koncertní  turné  a  festivalová vystoupení obsáhla USA, Kanadu, celou Evropu, Brazílii, Kubu, Turecko,  Izrael,  Egypt,  Libanon, Jordánsko,  Spojené arabské  emiráty,  Saudskou  Arábii,  Indii.  Jaroslav Svěcený doposud natočil  40  CD s  díly  světových  a  českých  autorů.  Jako první český houslista nahrál kompaktní disk pro Sony Classical. V roce 1996 mu byla udělena prestižní cena Masarykovy akademie umění  za tvůrčí  uměleckou činnost.  Je rovněž uznávaným  znalcem  historie  a stavby houslí.  Jeho koncertní  projekt  pod souhrnným  názvem "VIOLINO" představuje mistrovské housle významných houslařů 17. až 20. století.

Ladislav Horák je absolvent Pražské  konzervatoře  a  Západočeské university  v  Plzni.  Během studií se stal vítězem národní soutěže v Hořovicích (1990) a laureátem mezinárodních soutěží v Andoře,  Itálii a Španělsku (1987 – 1990). Koncertuje jako sólista, v komorních sdruženích Piazzolla Soloists  a  Bona Fide  Quintet, i s dalšími komorními a orchestrálními soubory. Pravidelně vystupuje na prestižních festivalech v Severní Americe, Asii i po celé Evropě. Je propagátorem a prvním interpretem skladeb soudobých českých a zahraničních autorů, které pravidelně nahrává pro česká i mezinárodní média, zvláštní místo v jeho zájmu zaujímá dílo argentinského skladatele  Astora Piazzolly. Pedagogicky je činný na Pražské konzervatoři, kde působí od roku 2005 ve funkci zástupce ředitele.

Miloslav  Klaus   se hře  na  kytaru věnuje od osmi let. Vystudoval pražskou konzervatoř a  AMU. Vysoká interpretační úroveň hry a virtuózní zvládnutí nástroje  mu  záhy  umožnily  dosáhnout vynikajících  úspěchů při samotných sólových recitálech a v domácích i zahraničních soutěžích. Miloslav Klaus působí i jako pedagog, je ředitelem ZUŠ Charlotty Masarykové v Praze.

Program:

Astor Piazzolla (1921–1992): Adios Nonino
Oblivion (Zapomnění)

Richard Galliano (1950): Tango pour  Claude

Niccoló Paganini (1782–1840):  Sonáta č. 1
Introduzione
Allegro maestoso
Rondoncino. Allegro

Niccoló Paganini: Duo č. 10 d moll
 Andante sostenuto
 Allegro spiritoso

Niccolò Paganini: Rondo brillante

Astor Piazzolla: Čtvero ročních dob
Primavera porteña (Jaro)
Verano porteño (Léto)
Otoño porteño (Podzim)
Invierno porteño (Zima)                          

             ----- přestávka -----

Astor Piazzolla : Andělská suita
Milonga del Ángel
Muerte del Ángel

Astor Piazzolla: La Fortezza dei grandi perché
    Tzigane tango

Isaac Albeniz (1860-1909):   Asturias

Astor Piazzolla: Historie tanga – Café 1930

Jaroslav Svěcený (nar. 1960): Strings for NY

Astor Piazzolla: Ave Maria
    Libertango

Ediční pzn. Vzhledem k tomu, že texty (vlastní i převzaté), použité jako anotace koncertů, bylo třeba do katalogu Dvořákova festivalu 2016 podstatně krátit, chceme je zachovat na tomto místě v původní (případně i rozšířené) podobě. 

jkč / Materiály ČDH 2016

Zpět