Sean Penn

06.08.2013 23:18

Americký herec Sean Penn (1960), potomek ruských a litevských židovských emigrantů s italskou a irskou krví z matčiny strany nejen jako grázl vypadá, v jeho životopise bychom našli pár momentů, které nebyly právě v souladu se zákonem (zatčení pro bití fotografa, jindy pro domácí násilí). Na druhé straně vah bychom ovšem našli i celou řadu pozitivních momentů, např. angažmá v občanských iniciativách. Nicméně nás filmové diváky zajímají nejspíš více než dobrodružný i médii probíraný život (několik manželství, S. Sarandonová a zvl. Madonna) filmové umění, tedy skutečnost, že Sean Penn je držitelem dvou filmových Oscarů (a několika nominací) a jednoho Zlatého glóbu, že vedle zajímavých filmových rolí rovněž režíroval (mj. s Jackem Nicholsonem).

Z užšího výběru Pennových filmů bych uvedl válečné filmy Oběti války (1989) či Tenká červená linie (1998), Mrtvý muž přichází (film podle skutečné události, partnerkou mu byla jeho žena Susan Sarandonová, režíroval Tim Robbins, jeho filmová oběť ve filmu Tajemná řeka, na těchto stránkách viz zde), pozoruhodný film V kůži Johna Malkoviche (1998), Jmenuji se Sam (2001, nominace na Oscara) či Milk (2008, Oscar za hlavní roli).

Zastavím se u posledního zmíněného, nejspíš proto, že bych mu možná nevěnoval samostatný článek. Film pojednává o Harvey Milkovi, americkém bojovníkovi za občanská práva homosexuálů a lesbiček, prvním homosexuálovi, který byl zvolen do vysokého veřejného úřadu v Kalifornii. Děj se odehrává v letech 1970 až 1978. Milk, který žije v New Yorku, se stěhuje se svým přítelem Scottem Smithem do sanfranciské čtvrti Castro, kde žije řada takto orientovaných lidí. Zasazuje se za jejich práva a rozhoduje se vstoupit přitom do politiky. Stává se mentorem mladého aktivisty Cleve Jonese. Jeho kandidatury, mimo jiné i do parlamentu, nicméně ztroskotávají. Milk kandiduje do městské rady, jeho volební kampaň řídí Anne Kronenbergová. V tu dobu vzniká jeho vztah k Mexičanovi Jacku Lirovi. Milk protestuje proti nejrůznějším homofobním vyjádřením, proti referendu, které má odstranit homosexuálně orientované učitelky ze škol a zamezit jim vykonávat jejich povolání. Dojde k rozporu s radním Danem Whitem a nakonec k tomu, že zastřelí pěti výstřely starostu George Moscona.

Ovšemže bychom se mohli zabývat řadou jiných filmů, třeba hned tím posledním, natočeným rovněž na základě skutečných událostí – Gangsterem Squadem (2013).

https://cs.wikipedia.org/wiki/Sean_Penn
Zdroj informací z německé mutace této stránky.
https://www.csfd.cz/tvurce/270-sean-penn/
https://www.usmagazine.com/celebrity-body/news/sean-penn-52-goes-shirtless-to-reveal-muscular-beach-body-sculpted-abs-201321

Zpět