Tajemná řeka

06.08.2013 21:17

Tajemná řeka
(Nova, ne 4. 8. 2013, 22.15)

V dalším z filmů režírovaných Clintem Eastwoodem promítaných toto parné léto na českých televizních kanálech, se sešla celá řada „hodnověrných“ herců – ať už to byl Sean Penn, herec s vizáží předměstského grázla (což opravdu neodpovídá skutečnosti, mj. i režíroval a produkoval řadu úspěšných filmů), který si tady zahrál velice kontroverzní roli, v níž v emocích pomstychtivosti zabije nakonec nevinného, jímž je dvoumetrový Tim Robbins (vzpomínáte na Vykoupení z věznice Shawshank, kde byl o deset let mladší), policajt Kevin Bacon, další herec s profláklým ksichtem grázla (s Pennem se znali už z Broadwaye), další skvělý herec, tentokrát černý, totiž Laurence Fishburne, křehká Laura Linney, která „hraje ve filmech, kde není něco v pořádku“ (z biografie na CSFd), Robert Wahlberg (otec slavnějšího Marka Wahlberga, jednoho z jeho devíti dětí) a řada dalších.

Jako výstižnou charakteristiku přikládám překlad komentátora POMO na CSFd ze slovenštiny: Temná detektivní kriminálka, provázaná komorní studií charakterů. Pomalý, tichý, minimem hudby podbarvený film, který rozhodně není žádnou adrenalínovkou, ale vážným lidským dramatem, v závěru snad ještě silnější než Eastwoodův Dokonalý svět. Obrazově jednoduchý film, spočívající hlavně na hercích a střihu.

Předlohou filmu je román amerického spisovatele detektivek Dennise Lehana. Kniha je jeho nejznámějším dílem, právě vzhledem k jejímu zfilmování. Vypráví o vyšetřování vraždy Katie, devatenáctileté dcery Jimmiho Markuma (Penn), které má na starosti jeho starý kumpán Sean Devine (Bacon). Je spojuje někdejší temná skvrna, když byl před jejich očima dvěma muži zatažen do  auta a několik dní zneužíván Dave Boyle (Robbins). Ten si nese z té doby psychické následky. V podezření je to pak právě on, když se po jejím únosu chová divně a vypadá to, že něco skrývá, navíc je to pro policii jediná stopa, po níž můžou jít. Neumí vysvětlit skvrnu od krve na své bundě a krvavou ránu na ruce. Své ženě Celeste (Marcia Gay Harden) vysvětlil, že byl na ulici přepaden a že pravděpodobně útočníka zabil. Ta je však nedůvěřivá, zvláště když nic o smrti v novinách nenašla. Kromě Dave je podezřelý také otec přítele Katie Brendana, a to na základě toho, že Katie byla zastřelena zbraní, která byla kdysi použita Brendanovým otcem při někdejším přepadení. Ukáže se, že Brendanův otec kdysi zradil Jimmyho, takže ten kvůli němu musel na dva roky do vězení. Jimmy ho pak zabil a hodil do řeky. Nakonec věří i Daveova žena, že Dave je vrah, poví to Jimmymu a ten s pomocí svých kamarádů kriminálníků vyláká Davea k řece. Dave přizná, že v inkriminované noci zabil pedofila, kterého načapal při zneužívání nezletilého chlapce. Jimmy mu to ale nevěří a slíbí mu, že ho nezabije, když se přizná k vraždě Katie, slib ale nedodrží. Jaké je překvapení, když příštího dne je nalezen pravý vrah. Jimmy zastřelil nevinného.

Herci vypovídají, že Clint Eastwood při natáčení vytváří, na rozdíl řady jiných režisérů, kteří dělají dusno, pohodovou atmosféru, protože – sám herec – věří tomu, že oni své řemeslo ovládají. Kromě toho žádný záběr nedělá víc než dvakrát (právě neustálé řvaní „stop“ a nekonečné opakování může být nesmírně stresující). Herci rovněž doznali, že jim hodně pomohlo přečtení románu a režisér nemusel vlastně všechno od začátku vysvětlovat. Možná také proto film získal dva Oscary (hlavní a vedlejší mužská role) a další nominace (nejlepší film, nejlepší režie, nejlepší vedlejší ženská role, nejlepší adaptace literárního díla).

https://www.csfd.cz/film/43014-tajemna-reka/

protagonisté:
https://www.csfd.cz/tvurce/270-sean-penn/
https://www.csfd.cz/tvurce/103-tim-robbins/
https://www.csfd.cz/tvurce/333-kevin-bacon/
https://www.csfd.cz/tvurce/47-laurence-fishburne/
https://www.csfd.cz/tvurce/2269-laura-linney/

Pro druhou část článku jsem čerpal především z textu na adrese
https://de.wikipedia.org/wiki/Mystic_River_%28Film%29

Zpět