Zrní / Kolik váží vaše touha?

14.01.2014 19:47

Pokud na to půjdeme přes vizuální zdroje na webu, pak asi jako první řekneme, že folkrocková skupina Zrní z Kladna má stejně jako brněnské Květy, které jsou na Bandzone uvedeny jako „spřízněná kapela“, kvalitní, graficky zajímavé webové stránky. I po hudební stránce najdeme pár společných věcí. Přinejmenším je tu generační spřízněnost (Kyšperský z Květů je ročník 1980, všech pět muzikantů ze Zrní má, stejně jako frontman Jan Unger uveden věk mezi třiceti a pětatřiceti lety), daly by se najít i hudební momenty, možná právě generační. Jisté momenty „jednoduchosti“, repetitivní hudební materiál, shody v nástrojovém obsazení, např. housle. Na druhé straně je Zrní „melodičtější“, „folkrockovější“ v tradičním slova smyslu, tzn. např. klasickým způsobem vedené dvojhlasy, přehledné harmonické struktury, atd.

My ale nejspíš budeme hledat spíš než „samozřejmosti“ určitá specifika, to, co člověka zaujme. Tak už při prvních posleších to je album Kolik váží vaše touha? Už na první dojem je zřejmé, že je to trochu jiná muzika, když si si pak rozklikneme komentář k albu na stránkách kapely, dočteme se: „Moc nás to baví hrát. Je to úplně něco jinýho, než naše klasický kapelní koncerty. Je to mnohem jemnější, meditativnější, dynamičtější hudba.“ Jedná se totiž o společný projekt Zrní a VerTeDance, taneční skupiny, sestávající ze čtyř dívek, který se zrodil v téže době jako Soundtrack ke konci světa, jiné album, z něhož je na Bandzone řada ukázek, a nahrán byl pak v roce 2012.

Na stránkách kapely si můžeme poslechnout celou tu muziku (zde), na YouTube je k mání nahrávka tanečního vystoupení (zde).

https://bandzone.cz/zrni
https://www.zrni.cz/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Zrn%C3%AD_%28hudebn%C3%AD_skupina%29
Kolik váží vaše touha?
https://www.zrni.cz/tvorba/kolik-vazi-vase-touha
https://www.youtube.com/watch?v=osnACsd9ciw

jiné nahrávky
https://www.youtube.com/watch?v=ejsJQw_XgHU
https://www.youtube.com/watch?v=eMz5z-Q-QDc&list=RDejsJQw_XgHU

Zpět