Zlínsko atd.

13.06.2012 12:31

Mám před sebou hromádku turistických materiálů, které přivezla Alena z cesty s žáky na Mezinárodní festival pro děti a mládež ve Zlíně. Jednak mě zajímají ty věci kolem filmu, ale v tuhle chvíli spíš samotný Zlín a Zlínsko, počínaje vzpomínkou na jeho poslední návštěvu v souvislosti s pobytem v Luhačovicích, přes ony záležitosti architektonické, které mají pozoruhodné souvislosti (baťovský odkaz, nový komplex Baťovy univerzity a Kongresového centra Zlín).

Teď jsem se začal v těch materiálech přehrabovat a hned první knížečka „zlín. město architektury“ mi potvrzuje důležitost tohoto úhlu pohledu (už ta malá písmena, avantgarda, k níž mám osobní vztah). Tady narážím hned na začátku na jinou formulaci, která mi je snad i bližší - „Kulturní a univerzitní centrum Zlín“, samozřejmě zahrnuje obojí předchozí. V každém případě jde o komplex, jehož autorkou je zlínská rodačka Eva Jiřičná. 2003 rozhodnutí o stavbě jiné budovy než kopie někdejších Masarykových měšťanských škol, které zde stály od roku 1928 a zbouraných v roce 1988, 2005 přípravné práce, 2006 základní kmen, 2008 dokončení univerzitního centra (vědeckotechnická knihovna, rektorát Univerzity Tomáše Bati), 2010 slavnostní otevření Kongresového centra, které je sídlem Filharmonie Bohuslava Martinů (dříve v budově Domu umění, nacházejícího se vlastně nedaleko v kopci nad centrem), provoz zahájen 1. 1. 2011.
https://www.kc-zlin.cz/
https://www.filharmonie-zlin.cz/
https://www.spiritrestaurant.cz/

Pak tady je Zlínský mrakodrap – 21. budova. V době, kdy jsem vyjel výtahem nahoru, pouštěli na terasu jen s doprovodem, vzhledem k množství sebevražedných skoků dolů. Dnes už prý je vstup možný bez doprovodu. Celý obrovský komplex budov představuje architektonický unikát, něco málo z toho je využíváno, ale mnohé zůstává stát. Měl jsem tam takové „americké“ pocity, když jsem se procházel mezi kolejišti a místy s hromadami nejrůznějších materiálů (zachyceno na jednom albu na Rajčeti). A samozřejmě všechny ostatní stavby, rodinné domky, Vila Tomáše Bati, Vila Jana Antonína Bati, Obuvnické muzeum, Památník Tomáše Bati, tj. dnes zmíněný Dům umění.
https://jankcelis.rajce.idnes.cz/zlin_2011/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Ba%C5%A5%C5%AFv_mrakodrap
https://www.casopisstavebnictvi.cz/clanek.php?detail=488
https://www.zlin.estranky.cz/clanky/novy-zlin/batuv-zlinsky-mrakodrap---jednadvacitka---b_-21.html
https://www.virtualtravel.cz/zlin/budova-21-batuv-mrakodrap.html
https://www.dum-umeni.cz/cz/clanek/utopie_moderny_zlin
https://www.galeriezlin.cz/cz/
https://www.ceskatelevize.cz/zpravodajstvi-brno/zpravy/170029-dum-umeni-ve-zline-opet-ziska-funkcionalisticky-lesk/
https://www.facebook.com/pages/Krajsk%C3%A1-galerie-v%C3%BDtvarn%C3%A9ho-um%C4%9Bn%C3%AD-ve-Zl%C3%ADn%C4%9B/192504910039
https://www.muzeum-zlin.cz/cs/

Jinou, rovněž architektonickou kapitolou je Poutní kostel Narození Panny Marie ve Štípě, který mne zajímá ze zcela jiných důvodů, totiž ze souvislosti s Albrechtem z Valdštejna, respektive s architektonickými prvky, které byly předmětem jedné odborné studie na jičínských valdštejnských konferencích. Dočítám se zde, že „barokní chrám“, k němuž byl položen základní kámen v roce 1616 (tedy o několik let dříve, než byla doba Valdštejnových realizací v Jičíně), „je pomyslnou spojnicí významných poutních míst Hostýna a Provodova. (…) je cílem poutníků pravděpodobně již od 14. století, kdy oráč našel zázračnou sochu Panny Marie“. Je zajímavé, že rovněž s Valdickému klášteru se pojí pověst o oráči, který našel v blízkosti poklad.
https://www.stipa.cz/
https://ado.cz/poutni/stipa/stipa.htm
https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0t%C3%ADpa

Bylo by toho víc, ale posunu se k dalším materiálům, dvěma skládačkám, které probírají „zlínské atraktivity“, jedna z nich v pětačtyřiceti položkách, mezi nimiž jsou například Valašské Klobouky s tradicí lidové architektury, Pozlovice se zříceninou hradu Starý Světlov a především přehradou, místem vycházek lázeňských hostů z Luhačovic, pochopitelně právě Luhačovice, zoologická zahrada v Lešné, Baťův kanál, Napajedla, romantické ruiny hradu Lukov, Ranč na Vyhlídce v blízkosti Zlína v obci Lípa, zámek Vizovice a Holešov, hrad Brumov a Malenovice, zámek Bystřice pod Hostýnem, zámek Lešná, zmíněný Provodov, Buchlovice a Nový Světlov, Archeoskansen Modrá atd. Vyzkouším odkazy, které v jedné z těch skládaček jsou uvedeny, popřípadě další.

https://www.hrad-buchlov.cz/
https://hrad.brumov-bylnice.cz/
https://www.hradlukov.cz/
https://www.zoo-lesna-zlin.cz/
https://www.bojkovice.cz/
https://www.zamek-buchlovice.cz/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Buchlovice_%28z%C3%A1mek%29
https://cs.wikipedia.org/wiki/Nov%C3%BD_Sv%C4%9Btlov
https://www.mubph.cz/clanek.php?id=1&pageID=1251a2ff75d466680ab3519aeed6e4e0
https://www.hostyn.cz/
https://www.ado.cz/poutni/provodov/provodov.htm
https://www.ado.cz/poutni/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Archeoskanzen_Modr%C3%A1
https://www.archeoskanzen.cz/

A pak ještě rozhledny, na ty nesmím zapomenout.
Loučka – Doubrava ve Vizovických vrchách, Čubův kopec u Francovy Lhoty a Brdo ve Chřibech.

https://www.rozhlednaloucka.unas.cz/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Doubrava_%28rozhledna%29
https://rozhledny.wz.cz/Brdo.htm
https://rozhledny.beskydy.cz/content/beskydy-technicke-zajimavosti-rozhledna-cubuv-kopec-u-francovy-lhoty.aspx
https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cub%C5%AFv_kopec_%28rozhledna%29
https://rozhledny.wz.cz/Brdo.htm

A nakonec odkaz na Mezinárodní festival pro děti a mládež ve Zlíně, který byl oním prvotním impulsem tohoto příspěvku. Ale o tom zase někdy jindy a jinde.
https://www.zlinfest.cz/?login

Zpět