Zažít nejvíc v Jičíně

18.06.2019 19:04

Byl jsem ten den (15. června 2019) v Železnici na Trianglfestu, resp. na koncertu Vládi Merty, Honzy Hrubého a Ondřeje Fencla, a nechtěl jsem „měnit náladu“, když jsem z oken obýváku slyšel rytmus kapel, které hrály na Matějkově cvičišti. Přesto snad alespoň drobná zmínka o festivalu označeném Zažít nejvíc, už vzhledem k tomu, že formáty této velikosti se dlouhou dobu na Jičínsku nevyskytovaly (nyní je to už trochu jinak, vloni byl ve Valdštejnské loggii první ročník Wordfestu, na němž se sešlo několik výrazných osobností jako Iva Bittová, Jana Vébrová či Ondřej Smeykal, následují i další projekty, tedy alespoň co do rozsahu přinášejí i další proměnu kulturního klimatu), nejspíš tedy alespoň stojí za zmínku.

Článek v papírovém Deníku, stránkách Extra, z 11. května 2019 hovoří v článku Kam za zábavou? Třeba do Jičína na festival Zažít nejvíc a kapelu Kryštof! v souvislosti se skutečností, že „období festivalů se nezadržitelně blíží“ o jičínském food festivalu, jehož už pátý ročník se uskuteční v jičínském zámeckém parku, podobně jako i v okolí, v Dětenicích (místo, které se orientuje cílevědomě na komerční aktivity tohoto druhu s dlouhodobým úspěchem), v Hořicích (známých svými Hořickými trubičkami) či v Lomnici nad Popelkou, kde (zase z jiných zdrojů) hovoří o návratu lomnického piva. Jičínský deník (14, 6, 2019) označuje festival jako „hudební událost, jakou Jičín asi ještě nezažil.“

Článek hovoří v mezititulku „Hudba kam se podíváš“, s nímž není než nutné vřele souhlasit (nedávno mi jedna kolegyně říkala, že musela vynechat jakýsi kulturní pořad, protože byla na jiném a zároveň se opět nedaleko konal třetí, sám bych dokázal uvést podobné případy), a hovoří o festivalech v Lázních Bělohradu (Pod Hůrou), v Hořicích (The Legends Rock Fest) a dalších. Festival Zažít nejvíc se uskutečnil na Matějkově cvičišti, to znamená na místě, které znají Jičíňáci v minuloti v nejrůznějších souvislostech, buď jako místu na okraji města (kousek od Letné), kam se chodilo se školou běhat po ovále či kde se hrál fotbal, ale také zde byly výstavy drobného zvířectva. Pořadatelem festivalu Zažít nejvíc je MP Agency, Pavlína Paličková, obchodní ředitelka společnosti ve zmíněném článku hovoří o kapacitě pěti tisíc míst (v minulých letech byly některé rockové koncerty na Zimním stadionu, což není podle mě místo právě nejvhodnější), osmiměsíční přípravě v pěti lidech a třiceti až čtyřiceti pořadatelích na místě v době konání.

Na stránce www.mpagency.cz zjistíme, že koncertu, o němž je řeč, předcházely v tomto roce další, menší projekty, např. Dámská jízda (Ewa Farna, Olga Lounová, Barbora Poláková) 26. 4., či koncert s účastí kapel Slza či Mandrage a Pavla Callty 27. 4. Festival označený jako „…zažít nejvíc, festival zábavy, hudby a piva“ byl tedy zřejmým vyvrcholením v této řadě. Vystupujícími byli Michal Hrůza, Janek Ledecký, hlavním táhlem, na plakátech s fotkou frontmana Richarda Krajča, byl uváděn Kryštof. K dalším patřily kapely Lipo či Poetika.

 

https://www.mpagency.cz/
https://www.smsticket.cz/vstupenky/14618-zazit-nejvic-krystof-michal-hruza-janek-ledecky

https://jicinsky.denik.cz/kultura_region/tipy-deniku-do-jicina-miri-kapela-krystof-20190614.html

Zpět