Zastávka v Jimramově / Jan Karafiát a bratří Mrštíkové

13.11.2012 18:06

Zastávka v Jimramově / Jan Karafiát a bratří Mrštíkové
na obou stranách Svratky

Jedním z míst třídenního putování po Vysočině, které spojovalo „na místě“ kulturní historii a krajinu, byl Jimramov, rodiště několika osobností české literatury. Město s pozoruhodnou kulturní historií, historií škol a náboženských hnutí, řadou rodáků či (i v jiných oborech významných) osobností, které jsou s městem v okrese Žďár nad Sázavou a jižně od české Poličky spojeny. K nim patří jazykovědec a obrozenecký spisovatel Matěj Josef Sychra, první předseda Olympijského výboru, propagátor turistiky a slušného/správného chování Jiří Guth-Jarkovský, hrabata z rodu Belcrediů, nejznámější dnes jsou však přece jen nejspíš evangelický farář Jan Karafiát, autor Broučků, a bratří Alois a Vilém Mrštíkové, autoři proslulého dramatu Maryša.

Do Jimramova jsme přijeli od Poličky už ve večerních hodinách, kdy byla Síň rodáků, nacházející se v budově solitérní budovy bývalé katolické školy u sv. Jana na náměstí, už zavřena (ostatně v listopadu už je nejspíš zavřena i v časnější době), nepočítali jsme ovšem s návštěvou expozice. Rodný dům Jana Karafiáta (č. 10) se nachází po levé straně na konci náměstí (jdeme-li od Síně rodáků) v souvislé řadě přízemních obytných stavení. Autor proslulé dětské knihy, první autorské české pohádky pro děti, se zde narodil v roce 1846. Na fasádě je umístěna bronzová pamětní deska, jejím autorem je akad. malíř Antonín Lhoták. Kus od domu je dřevěná plastika Broučků.

Rodný dům bratří Mrštíků (č. 156) je umístěn opačným směrem ze středu města takřka na jeho konci, u silnice směrem na Jimramovské Paseky a Nové Město na Moravě, za odbočkou přes most na skalnatém ostrohu nad soutokem dvou moravských řek, Svratky a Fryšávky. Druhou z nich provází směrem k jejímu začátku nad Fryšavou zmíněná silnice velkou část cesty přes Nový Jimramov, Vříšť až k vesnici  Kuklík. Místo to není příliš poetické, vzhledem k významu, který bych mu přikládal, ze stavení vzhledem k jeho umístění není příliš mnoho vidět. U silnice pod domem je umístěna pamětní deska akad. sochaře Julia Pelikána.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Jimramov#Pam.C4.9Btihodnosti

https://jimramov.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=173&Itemid=129
https://jimramov.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=131:rodny-dum-spisovatele-jana-karafiata&catid=38:zajimavosti&Itemid=75
https://jimramov.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=131:rodny-dum-spisovatele-jana-karafiata&catid=38:zajimavosti&Itemid=75

https://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jimramov_%28rodn%C3%BD_d%C5%AFm_brat%C5%99%C3%AD_Mr%C5%A1t%C3%ADk%C5%AF%29.jpg
https://www.e-vysocina.cz/cgi-bin/macro.file/vysocina.mbr/FIRMY?firma=p0000274
https://www.vyletnik.cz/mistopisny-rejstrik/ceskomoravska-vrchovina/zdarske-vrchy/1816-jimramov/

Zpět