Zakrojte si u nás aneb příběh chleba od pravěku do dneška

27.03.2016 12:37

Zakrojte si u nás aneb příběh chleba od pravěku do dneška
Výstavní chodba RMaG Jičín, 18. 3. – 1. 5. 2016

Jičínské muzeum vytvořilo v posledních letech řadu výstav „ze života“, tj. na témata, která nás obklopují, přitom v paměti historické perspektivy. Byla to „jubilejní“ témata, jako bylo 150. výročí Tělocvičné jednoty Sokol v roce 2012, 100. výročí založení Ochotnického spolku J. K. Tyl v Jičíně v září a říjnu 20112, Historie plováren na Jičínsku pod názvem Rozmarná léta na Jičínsku aneb jak se koupalo v minulosti v létě 2014 či výročí první světové války v září 2014. Ta poslední výstava je spíš výjimka, primárně nezachycovala regionální historii, byť zpracovávala i regionální materiál, a rozhodně nepatří k tématům, která „nás obklopují“. Nicméně vedle témat, takto pojednaných, můžeme v muzeu shlédnout i zpracování námětů, které nejsou vázány na konkrétní datum/událost, a takovým je i aktuální výstava „Zakrojte si u nás“ s podtitulem, prezentovaným i v rozšířené podobě „příběh chleba od pravěku do dneška“, kterou připravil tým muzea pod vedením kurátorky Mgr. Hany Macháčkové.

Příprava výstavy musela být pracná jak co do vyhledávání materiálů, zpracování textů i vlastní instalace, která se neodbyla pověšením pár fotografií či jiných dokumentů a umístění předmětů do vitrin, nýbrž představuje zdlouhavou práci na realizaci propracovaného scénáře, lepení nesčetných vytvořených textových dokumentů, zahrnující příběhy jednotlivých motivů, excerpta významů jednotlivých pojmů či jejich synonym atd. atd. Přitom je toto zpracování „koukavé“ i čtivé, přestože výstavní chodba vlastně není nijak příliš rozměrná, mohli bychom zde při důkladném prostudování všeho, co je k vidění a ke čtení, strávit třeba dvě hodiny.

Na vernisáži přivítala návštěvníky hned u vchodu Jana Kořínková ve staročeském kroji a s ošatkou s chlebem a solí a navodila tak příjemnou atmosféru i s odkazem na české tradice. Pro rozšíření vizuálních atrakcí o ostatní smysly se postarala výstavka různých druhů chleba jak z regionálních pekáren, tak z vlastních zdrojů muzea, tzn. upečených pracovnicemi muzea, pro něž to byl i určitý experiment v oblastech, jako byl nouzový chléb v dobách válečných či za neúrody, vyrobený z nejrůznějších náhražek, jako jsou kopřivy, lebeda či březové dřevo. Příchozí mohl ochutnat dokonce i nekvašený židovský chléb, maces, nebo křupavý německý Knäckebrot.

Když se publikum usadilo na obvyklá místa, promluvily tři dámy, pracovnice muzea, Mgr. Petra Zíková, v současnosti zástupkyně ředitele, etnografka Mgr. Hana Macháčková, jak řečeno, kurátorka výstavy a posléze historička Mgr. Hana Fajstauerová, kterou návštěvníci v posledních letech znají mimo jiné z podvečerů nad historickými fotografiemi. Přiblížily něco z toho, co pak bylo k vidění na výstavě, například o pekařství na Jičínsku (tatínek Jiřiny Hrubé, jedné z pracovnic muzea, Vladimír Hrubý, můj někdejší kolega na Lepařově gymnáziu, pocházel z významné jičínské pekařské rodiny, fotografie z rodinného archivu byly zveřejněny na výstavě), o pečení chleba v dobách válek či neúrody (jak už zmíněno v souvislosti s ochutnávkou), o významu chleba v křesťanské kultuře, což se projevuje například i v jazyce, tedy ve rčeních a příslovích atd.

Přebírám z jednoho panelu příklad
Výrazy užívané pro chléb, jeho přípravu a části
Chléb
boží dar, boží dárek, chlebíček, chlebík, chleba
Kvas
kvásek, zákvas, zákvasek, nátěstek, omládek, matka, příčina, záděl
Bochník
pecen, pecný chléb, pecan, pečen, pecník, láblík, bochan, bochníček, bochánek, pecánek, kulatej chleba, zastarale calta, caltička
Podlouhlý bochník
šiška, veka, dalamánek, zastarale štrycle
Krajíc
skrýva (z prostředku bochníku), skýba, skybec, skýta, otulec, kus, kousek, odkrojek, krajíc, zastale partéka
atd.

V závěru vernisáže zahrál a zazpíval Michael Pospíšil, který kvůli menší nehodě dorazil s malým zpožděním, písně vztahující se k námětu, jak to ostatně při svém širokém kulturním rozhledu dělá prakticky vždy.

Do Jičínského deníku napsala článek edukátorka a grafička muzea Martina Pajerová.

https://zpravyceskyraj.cz/zakrojte-si-pribeh-chleba-od-praveku-do-dneska/
https://jicinsky.denik.cz/kultura_region/zakrojte-si-u-nas-aneb-pribeh-chleba-v-jicinskem-muzeu-20160315.html

Moje dokumentace vernisáže a výstavy
https://jankcelis.rajce.idnes.cz/Vystava_o_chlebu_v_jicinskem_RMaG_vernisaz_18._3._2016/

Zpět