Za Bohuslavem Martinů

13.11.2012 15:55

Část letošní třídenní cesty na Vysočinu se stočila k jednomu tématu, které se ovšem přímo nabízelo. K návštěvám míst, které souvisejí s českým/evropským hudebním skladatelem Bohuslavem Martinů. Pravda, nenavštívil jsem ani jeho rodnou světničku nahoře na věži kostela sv. Jakuba v Poličce, ani zdejší Centrum Bohuslava Martinů, na obou místech jsme byli s Karlem Jakubů na jednom z hudebních soustředění orchestru KSOKrM, nicméně Polička byla první zastávkou při cestě z Jičína a zároveň prvním místě na zastávkách s Bohuslavem Martinů.

První setkání se skladatelem mě čekalo hned po příjezdu, kousek od místa parkování. Pomník v parku nedaleko mohutných městských hradeb s baštami a Synského rybníka a v ose k budově poličského gymnázia. Ladná stojící postava s pozvednutou pravou rukou na barevně kontrastním soklu se zlatým písmem podpisu „Bohuslav Martinů“. Po občerstvení v poetickém prostředí Šenku Nožíře Dobroty cesta přes město ke hřbitovu, směrem z náměstí „do kopce“ naproti Tylovu domu, pozoruhodné divadelní architektuře s kubistickými prvky, v době mé někdejší návštěvy právě opravované. Překvapila mě rozměrnost hrobu, ve vzpomínce jsem měl uchovanou mírně skloněnou velkou plochu náhrobku s plastickými hudebními motivy, tedy tvar, nikoli už velikost, jaká se pro velikána české kultury opravdu patří. Pročetl jsem si znovu i historii uložení skladatele na místo v jeho první vlasti, tedy převezení ze Švýcarska, kde byl v roce 1959 původně pohřben, do Poličky vedle jeho ženy Charlotty. Na hřbitově, na opačném konci než hudební skladatel, odpočívá rovněž básník Miloslav Bureš, rovněž poličský rodák, autor textu kantáty Otvírání studánek, jednoho z nejznámějších děl Bohuslava Martinů.

Geneze skladby má pozoruhodné lokální souvislosti. V roce 1938 navštívil Bohuslav Martinů svou žačku Vítězslavu Kaprálovou, první českou dirigentku a skladatelku, Vitulku (o jejím vztahu k Martinů kniha Jiřího Muchy Podivné lásky) a strávil ve zdejší vile téměř měsíc. Na jeho pobyt zde upomíná Sál Bohuslava Martinů v hotelu U Loubů při silnici, ale především pak vila Václava Kaprála, klavíristy a vysokoškolského pedagoga, otce Vítězslavy Kaprálové. K ní se dostaneme po několika desítkách metrů cestou za hotelem. Budova je v soukromém majetku, na historii upomínají pouze dvě pamětní desky a symbolický hrob Vítězslavy Kaprálové v zahradě vedle vchodu s prstí přenesenou z hrobu v místě jejího úmrtí, z francouzského Montpellieru. Od vily, kde Martinů trávil poslední chvíle před odchodem z vlasti, to není daleko ke studánce Vitulka, pojmenované podle skladatelky, touto cestou (vedoucí od vily k chatové osadě a přímo „divoce“ přes potok na regulérní lesní cestu), přestože je logická, se ke studánce dostaneme tak trochu improvizovaně, značená cesta je z Evropského náměstí, recesistického plácku, na němž jsou vyznačeny vzdálenosti do velkých evropských metropolí.

Vitulka a druhá studánka Barborka, od první vzdálená pouhé tři metry, se nacházejí v hustém smrkovém lese, u nich je informační tabule s popisem. Z trubky vytéká mírný pramen do prohlubně, za ní druhý, v mírném svahu nad nimi lavice umožňující pořádat zde malé hudební vystoupení.

Otvírání studánek je na jedné straně praktická záležitost vyčištění pramene po zimě, na jaře, a zároveň rituál, povznesení významu, tak jak to v lidové kultuře bývá. Básníka Miroslava Bureše inspiroval takovýto obřad právě zde ve Třech Studních. V roce 1954 napsal Báseň o studánce Rubínce a poslal ji Bohuslavu Martinů, rodákovi z téhož města jako on, s žádostí o zhudebnění. Martinů báseň zkrátil a napsal kantátu pro soprán, alt, baryton, recitátora, ženský sbor a instrumentální doprovod dvou houslí, violy a klavíru. Skladba (H. 354) byla dokončena následujícího roku ve Francii (v Nice), premiéra v roce 1956 v Brně. Podrobnější informace na internetu najdeme na webových stránkách obce Tři Studně. Pro text bychom museli sáhnout do partitur, na kantátu Otvírání studánek (i interpretaci textu) se zaměřuje např. diplomová práce Petra Svobody na AMU (2006).

https://cs.wikipedia.org/wiki/Bohuslav_Martin%C5%AF
https://www.martinu.cz/novinky.php

https://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1clav_Kapr%C3%A1l
https://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%ADt%C4%9Bzslava_Kapr%C3%A1lov%C3%A1
https://www.cbmpolicka.cz/
https://www.krasnecesko.cz/lokality/30384-hrob-hudebniho-skladatele-bohuslava-martinu-policka-pomnik.html
https://www.martinu.cz/novinky.php?id=353

https://www.kapralova.org/LIFE.htm
Otvírání studánek
https://cs.wikipedia.org/wiki/Otv%C3%ADr%C3%A1n%C3%AD_stud%C3%A1nek
https://www.tristudne.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=14&Itemid=11 (podrobnější informace)
https://www.youtube.com/watch?v=NfgpjCMVNQc
https://www.youtube.com/watch?v=Pk0HHNSOaxo

 

Zpět