Z Jičína do Králíků

24.08.2013 22:21

Z Jičína do Králíků
popisy cest / autotras

I
Je to vlastně velice jednoduchá route, když tak přemýšlím s nadhledem, jak se dostat z Českého ráje do Jeseníků, z hlediska značení silnic vlastně takřka – v pozměněné trase – až od Prahy přes Hradec Králové takřka na sever Moravy. Důvodem, proč tímto směrem jet, může být – kromě vlastního cíle – řada zámků, které se nacházejí mnohdy přímo u silnice v úseku od Kostelce do Žamberka. Pro mě byl impuls přejezd na hudební soustředění PSO, na němž jsem si dělal zastávky a fotografoval místa, jimž jsem to delší dobu „dlužil“.

Proč popisovat trasu, když si ji každý najde na Google mapě nebo si zapne navigaci? Právě proto. S navigací prakticky ztrácíme reflexi toho, kudy jedeme, což může být zajímavé z hlediska proměny vlastní silnice v průběhu desetiletí (během jedné generace se proměnila celá dopravní infrastruktura, silnice se „narovnaly“, rozšířily, byly vybudovány obchvaty, kruháky), přesto někdy zachovávají cosi z historie života člověka v krajině (všechny ty obchodní či strážní stezky atd. představovaly způsob, jak za nějakým účelem překonat krajinný reliéf) a i dnes jsou způsobem, jak okolní krajinu vnímat.

Trasa, kterou jsem si vyznačil, vlastně navazuje, jak už zmíněno, cestu vedoucí od Prahy na silnici téže kategorie a značené jako 11 (jako takřka celá další trasa) od křižovatky před lázněmi Poděbrady (silnice I. třídy č. 32 severně od Jičína přes Kopidlno, příjezdová komunikace do města na západ č. 611, na jih k dálnici E67, značené rovněž jako D11 od Prahy do Hradce Králové), která vede přes Chlumec nad Cidlinou do spletě silnic na západě Hradce Králové, a odbočením vlevo se dostane na křižovatku/kruhák u Plotiště nad Labem a první cestou odbočí do města a připojí se tak na cestu, po níž jsem já přijel – jinou trasou – od Jičína (č. 35, E 442).

Navážeme-li tedy na tento úsek cesty, vjedeme do města, najedeme na okruh (jeho části jsou pojmenované Resslova, Pilnáčkova, Okružní, Gočárův okruh – tento název bych používal i pro celý „ring“), z něhož hvězdicovitě odbočují jednotlivé silnice. Přejedeme Labe, ale odbočíme ještě před místem, kde okruh překračuje Orlici. Okruh je chvíli souběžně značen č. 35, E 442, která pokračuje pak na Brno, a 11, po které jsme mohli přijet od Prahy. V širší „mapě“ tedy vedou severní komunikace od Jičína nejdříve „na Náchod“(to je E 67 na zmíněném kruháku u Plotiště, před vlastním městem, na druhou stranu na Pardubice), pak je na konci Resslovy, za OBI odbočka do nákupní zóny, označená také jako „Věkoše“, další, před kdysi v médiích tak propíranou protihlukovou stěnou na letiště, případně „Pouchov“, pak „naše“ odbočka, kterou „nepřehlédneme“ tím spíše, budeme-li si pamatovat, že je právě za zmíněnou protihlukovou stěnou. Další odbočka by pak byla už zmíněná na Brno a další na Chrudim (Rašínova ul., č. 37), pak bychom se prakticky vraceli zpátky na místo odkud jsme vyjeli (je to jedna z možností, když bychom jeli z těchto míst zpátky do Jičína).

A pak už jedeme „pořád rovně za nosem“ – teď je ještě důležité vrátit se k těm „obchvatům“ či napřímením. Přes Třebechovice pod Orebem (Muzeum betlémů vlevo od náměstí) se jezdilo dříve městem, dnes bychom museli odbočit, jinak projedeme kolem, objíždíme Týniště nad Orlicí, Kostelcem nad Orlicí ale projedeme, stejně tak Doudleby, u Vamberka je to opět na rozhodnutí, pokud chceme udělat zastávku, musíme odbočit do města, případně jím projet a vrátit se na hlavní silnici, jinak podjíždíme po jeho jižním svahu. Možná by stálo za zmínku, že před Vamberkem bychom mohli odbočit po č. 14 na jih směrem na Ústí nad Orlicí a Českou Třebovou, kde se cesta přibližuje té už zmíněné na Svitavy a Brno (to je ale jiná kapitola). Před Žamberkem jsou pak ještě Helvíkovice, u a pokud pokračujeme dál na Králíky, máme dvě možnosti: buď pokračovat po silnici č. 11 a přejet nejjižnější cíp Orlických hor pod Suchým vrchem (zeměpisné zdroje mne poučily, je to Bukovohorská hornatina)a v závěru serpentinami sjet do Červené Vody a pak dojet severním směrem na Králíky (silnice č. 43, využil jsem při zpáteční cestě, protože přes Králíky nebylo možné nahoru jet, komunikace se opravovala), nebo odbočit hned kousek za Žamberkem (značená odbočka)a jet přes Pastviny (nedaleko je Zemská brána), a přijet ke Králíkům po téže silnici (č. 43) z druhé strany, od západu – pak je patrný klášter Hora Matky Boží nad městem, z něhož nahoru vede historická, 1,5 km dlouhá alej (od r. 2002 zde opět redemptoristé).

Když odmyslím ještě možnost odbočky na Letohrad (v první variantě) či dojet až do Šumperku (silnice č. 11 vede opravdu až přes rašeliniště Skřítek v hlavním hřebenu Jeseníků do Bruntálu), či odbočit už dříve na Rychnov nad Kněžnou, pak jsme to základní vyčerpali.

II
Která místa jsou na shora zmíněném úseku hodná vidění:
Kostelec nad Orlicí / dva zámky, Starý zámek (1668) a Nový zámek s anglickým parkem z let 1829-35
Kostelec nad Orlicí patřil k potštejnskému panství (hrad Potštejn je dostupný po krátké odbočce z naší trasy), za Jiřího z Poděbrad získal královský znak. Na konci 18. století panství koupil rok Kinských. Ti sídlili zprvu ve Starém zámku, v roce 1830 nechali postavit Nový zámek.
Starý zámek je jednoduchá budova nedaleko centra města, původní tvrz založená před rokem 1620, byla po požáru 1668 přestavěna na zámek a po dalším požáru 1777 rekonstruována. Za vidění stojí v kontextu ostatních památek v lokalitě.

https://www.castles.cz/kostelec-nad-orlici-stary-zamek/
https://www.kostelecno.cz/mesto/pamatky
Klasicistní či empírový zámek, který je dnes opět v majetku rodu Kinských, ale je přístupný veřejnosti, bývá srovnáván se zámkem Kačinou (u Kutné Hory), zvláště architektonickým řešením střední části s portikem, sloupy a tympanonem, zatímco postranní obloukovité části se sloupořadím zde nejsou. V areálu jsou ještě další hospodářské budovy, pozoruhodný je zámecký park v převážné části charakteru přírodně-krajinářského (na stránkách zámku je mu věnován pěkný článek).
https://www.zamekkostelecno.cz/cz/
https://www.castolovice.info/kostelec-nad-orlici.php
Zámek v Doudlebech nad Orlicí, rovněž bezprostředně u cesty, je malý klenot italských renesančních stavitelů, nicméně má spíše charakter ranně barokní. Pozoruhodná sgrafita, charakteristické vysoké komíny v pohledu z nádvoří, jako byste se ocitli tak trochu v jiném světě. Na nástěnce před vchodem do areálu jsem se přesvědčil, že objekt je v soukromých rukou (rod Bubnů, vlastní jej po celou dobu historie), má nicméně připraven bohatý program (farmářské trhy, doudlebské výtvarné léto, akce pro děti, besedy aj.).
https://www.zamek-doudleby.cz/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Doudleby_nad_Orlic%C3%AD_%28z%C3%A1mek%29
Zřejmě nejnavštěvovanější z uváděných historických památek je zámek Častolovice. Při své cestě jsem ho navštívil jako poslední, na zpáteční cestě, ale k Hradci Králové je nejblíže z nich, asi třicet kilometrů. Rovněž tento objekt je v soukromém vlastnictví (Diany Phipps Sternbergové), důvodem návštěvnosti bude podle mého názoru široká nabídka pro dnešního hosta, který chce mít především dobrý pocit. Ten bude zřejmě mít, protože si na nádvoří může dát něco k jídlu, může se projít parkem, podívat se na zvěřinec atd. Vizuálně je prostor i zvenčí (vevnitř jsem nebyl) atraktivní, u zámku je přilehlé (placené) parkoviště, atd.
https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Castolovice
https://www.zamek-castolovice.cz/

Tak, pojednali jsme čtyři objekty, zámky, které nejsou sice tak proslulé jako jsou jiné v tomto kraji, Opočno či Rychnov nad Kněžnou, ale stojí za návštěvu.

V pořízené fotodokumentaci na cestě od Hradce jsou ještě zachyceny města Vamberk (Muzeum krajky) a Žamberk, na zpáteční cestě Jablonné nad Orlicí, zde jsou stručné odkazy:
https://www.vamberk-city.cz/
https://www.zamberk.cz/
https://www.jablonneno.cz/
Cestou bych byl mohl navštívit  Třebechovice pod Orebem, kde je pozoruhodné Třebechovické muzeum betlémů (slavný Proboštův betlém), kde otevírají novou muzejní budovu,
https://www.trebechovice.cz/
z Vamberku pak na barokní zámek a hrad Potštejn,
https://www.hrad-potstejn.cz/
nebo Lítice nad Orlicí,
https://hrad.litice.sweb.cz/
https://www.litice-nad-orlici.cz/
kus dál je město Žampach se zámkem s chráněnými dílnami postižených,
https://www.uspza.cz/index.php?id=10005
a zříceninou hradu,
https://www.hrady.cz/?OID=335
https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%BDampach_%28hrad%29
nebo odbočit na Letohrad s velice pozoruhodným Muzeem řemesel, které opravdu stojí za to vidět.
https://www.muzeumremesel.cz/
Ale to bychom už rozšiřovali naše téma neúměrně.

III
Moje fotky na Rajčeti
https://jankcelis.rajce.idnes.cz/Cestou_na_soustredeni_PSO_a_zpet/

Zpět