Yellowstone etc. / Národní parky v USA (VII)

10.06.2011 18:10

Yosemitský národní park

Jeden z prvních národních parků v USA a na světě vůbec, založený v roce 1864 na základě kalifornského práva, v roce 1890 převzat spolkovou vládou. Leží v Kalifornii 300 kilometrů východně od San Francisca, podél západních svahů Sierry Nevady. Patří k nejnavštěvovanějším parkům Spojených států, každoročně jej navštíví tři milióny turistů. V roce 1984 byl park zařazen na seznam přírodního světového bohatství UNESCO. Sekvojové lesy, žulové skály, nádherné vodopády a čiré potoky jsou světoznámé. Prostor dnešního parku je kromě toho prvním případem, kdy byla krajinná oblast spolkovou vládou oficiálně plánována jako park.

Název pochází od indiánského kmene Miwok, který výrazem yohhe'mezi, popř. yos.s.e'mezi nazývají „ty, kteří zabíjejí“. Park, k němuž trvá cesta autem ze San Francisca zhruba čtyři hodiny a z Los Angeles asi šest hodin, je obklopen několika rezervacemi (wilderness areas, označující stupeň chránění přírody před jakýmikoli zásahy lidské činnosti), především Anselm Adam Wilderness, Hoover Wilderness či Emigrant Wilderness. Park, zahrnující plochu 3081 čtverečních kilometrů, má mnoho jezer a rybníků, 2600 km řek, 1300 km turistických cest a 560 km silnic. Dvě pozoruhodné řeky, Merced  a Tuolumne, pramení na hranicích parku a odtékají dále do Centrálního Kalifornského údolí.

Prvními návštěvníky dnešního parku byli podnikatel James Mason Hutchings, umělec Thomas Ayres a dvě další osoby, které se odvážili v roce 1855 vstoupit do divočiny, v roce 1859 následoval fotograf Charles Leander Weed, později zde fotografoval i proslulý Anselm Adams.

Důvodů, proč navštívit Yosemitský park, je přehršel. Pozoruhodná je geologická stavba, tektonická a vulkanická aktivita, vnímavého pozorovatele budou fascinovat prvky eroze a stopy ledovcové činnosti, pestrost živočichů a rostlin, jakož i konkrétní pozoruhodná místa. Half Dome hora ve východní části parku, vysoká 2.693 metrů. Vedle monolitu El Capitain je symbolem Yosemitského parku a nejčastěji fotografovaným místem, a to od té doby, co její polokruhový charakteristický tvar 17. dubna 1927 zachytil na snímku zmíněný Anselm Adams s názvem  „Monolit, The Face of Half Dome“. „El Capitain je rovněž monolit, tisíc metrů vysoký. Jeho jméno je přeložený indiánský výraz To-to-kon oo-lah do španělštiny.

Dalším námětem jsou vodopády, například Yosemite Falls, s výškou 739 metrů jedny z nejvyšších vodopádů na světě. Mají tři části, voda Yosemite Creek padá po příkré skále o 435 metrů níže na Upper Falls, následuje menší vodopád, tzv. Střední kaskády (Middle Cascades), 206 metrů, a konečně následují 98 metrů vysoké Lower Falls. Dolní vodopády jsou snadno dosažitelné a k horním vede pět kilometrů dlouhá turististická cesta. Jiné známé vodopády se jmenují Ribbon Falls, jsou 492 metrů vysoké. Uvedu ještě Bridalveil Fall či Wapama Falls.

V roce 1916 byl založen National Park Service, v témže roce vybudována silnice Tioga Pass Road, hotely, parkoviště, v raných dvacátých letech otevřeno Yosemite Museum. V roce 1903 navrženo, aby Hetch Hetchy Valley bylo uzavřeno hrází a vodní síla byla využita pro San Francisko, v roce 1913 odhlasoval parlament zákon, kterým bylo rozhodnuta stavba hráze.

Horolezectví, vodní sporty, turistika – parkem vedou i dálkové trasy John Muir Trail, popř. Pacific Crest Trail, kochání se krásami přírody, každý si může vybrat, proč se vydat do národního parku v Yosemite Valley. V odkazech na příslušné stránky se tam vydáme i my.

(Pro zpracování textu použita stránka na německé Wikipedii.)

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/52/Map_Yosemite_Valley.png https://cs.wikipedia.org/wiki/Ansel_Adams
https://en.wikipedia.org/wiki/Ansel_Adams
https://en.wikipedia.org/wiki/Half_Dome
https://cs.wikipedia.org/wiki/Yosemitsk%C3%BD_n%C3%A1rodn%C3%AD_park
https://volanidalek.cz/usa/parky-zapadu/yosemite.html  (parky Západu USA, cestopisy)
https://www.hedvabnastezka.cz/cestopisy/autem-po-usa-narodni-parky-sequoia-national-forest-a-yosemite-dasa-pavlikova
https://usa.svetadily.cz/clanky/Yosemitsky-narodni-park
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/83/Half_dome_yosemite_nationalpark-2.jpg
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4a/Yosemite_Vernal_Fall10.JPG
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b3/Yosemite_Falls.jpg
https://www.pbase.com/mjness/yosemite
https://www.pbase.com/hiro42/yosemite_valley
https://www.pbase.com/jenn_dox/valley
https://www.pbase.com/pauls/yosemite_2005
https://www.pbase.com/roberthouse/yosemite05

https://www.pbase.com/roberthouse/yo (velký soubor fotek)

https://martis.rajce.idnes.cz/Yosemite_Valley/
https://vendy-sandiego.rajce.idnes.cz/Yosemite_park/
https://fanousjitka.rajce.idnes.cz/080519/
https://hellfireclub.rajce.idnes.cz/Yosemite_Sequoia_Park/
https://patecak1.rajce.idnes.cz/2008_09_20_9.den_Yosemite_National_park/
https://jirkamusil.rajce.idnes.cz/Yosemite_National_Park_4.10.2008/
a další

 

Zpět