Wojanów

21.09.2014 19:40

Wojanów
kulturní památky v Dolním Slezsku

Skutečnost, že se místo nachází v několikajazyčném kulturním prostoru (nedaleko Myslakowic v Dolním Slezsku), se promítá i do jeho názvu. Snad neznám tolik variant názvů (a třeba Liberec jich má v historii také pěknou řádku) jako právě Wojanów:
1281 – Schyldauwe
1286 – Schildow
1289 – Sildow
1361 – Scildau
1521 – Schilda
1668 – Schildaw
1726 – Schildau
1945 – Szydłów, Ostrzeszów
1946 – Sarbiewo, Wojanów
Pravda, řad z nich jsou jen výslovnostní nebo ortografické varianty téhož slova.

Jak to říká jedna polská průvodkyně, „opravili jsme tuto historickou památku, která byla ve zuboženém stavu, a nyní tam je – hotel“. Stačí se podívat na oficiální stránky Paláce Wojanowa, a budeme pokyvovat souhlasně hlavou a možná trochu pochybovat. Nicméně důležité je, že „barák nespad“. Na řečených stránkách je popsána historie zhruba následovně (vycházím z německého textu):

První zmínka o Wojanówě je z roku 1299. Od tohoto roku až do roku 1727 je v majetku rodu Zedlitz (dodávám, je to trochu jako přes kopírák, čteme-li si jiné příběhy lokalit v Dolním Slezsku), s krátkou přestávkou v letech 1540 až 1548, v tu dobu byli majitelé Schaffgotschové. Zámek byl postaven v roce 1603 Nikolausem von Zedlitz a Nimmersatt. V roce 1642, v době třicetileté války, byla stavba bohužel poničena, v roce 1667 však znovu postavena Christophem von Zedlitz.

Po roce 1727 mění zámek velmi často majitele, v roce 1832 jej koupil justiční rada Ike, který ho nechal kompletně přestavět. Zůstaly jen obvodní zdi, zatímco vnitřní byly strženy a postaveny na jiném místě. Celá budova byla zvednuta o jedno patro a čtyři věže vyhnány do větší výšky. K tomu přibyly ozdoby oblíbené v té době.

V roce 1839 donutily rodinné poměry majitele Ida stáhnout se na panství Duninov v polském království a prodat Pałac Wojanów (Schloss Schildau) se vším příslušenstvím. Pruský král Wilhelm III., který zámek z častého pobytu v jelenohorském údolí znal, jej koupil jako svatební dar pro svou milovanou dceru Louisu a prince Friedricha Holandského (Fryderyka van Oranje – Nassau).

Díky úsilí královského páru zámek získal nejkrásnější areál parku a fasády v novogotickém slohu. V roce 1889 zdědila statky jeho dcera  Maria zu Wied. Ta zámek restaurovala a prodala Karlu Kriegovi. Následujícím majitelem byl až do roku 1945 konzul Kurt Effenberg. Za světové války pobývali v zámku zajatci, kteří pracovali v papírně v Dąbrowici (Eichberg). Stavba přečkala neporušená nebezpečné doby, ale hned poté byla vyrabována a vybavení uloupeno. 

Po válce byl zámek užíván jako správní budova Státního zemědělského podniku a jako zotavovna. Na základě špatného stavu zůstal nakonec prázdný a pomalu se proměňoval v ruinu. V roce 1995 jej koupila a renovovala italská firma, ale svou krásu opět nezískal, protože v roce 2002 vyhořel.

Od roku 2004 je majitelem zámku „Pałac Wojanów”, s. r. o.. Zámek a parkoviště byly důkladně renovovány a v roce 2007 slouží jako konferenční a rekreační centrum s lázeňským zařízením.

Nabídku hotelu a restaurace nebudu rozvádět. Svatby, konference, luxusní pokoje, spa s masážemi, tenisové kurty, prohlídky zámku, galerie etc. Představu si každý udělá nejlépe, prohlédne-li si prostory ve virtuální prohlídce na webových stránkách a nahlédne do ceníku služeb.

https://www.palac-wojanow.pl/de/palac_wojanow

https://www.4dl.pl/Panosfery/Palac-Wojanow/flash/4DL.pl_Palac-Wojanow.html

Zpět