William Chambers, Peebles

08.07.2013 12:12

William Chambers, Peebles
Poznámky o Skotsku

To je kousek historie. Nic o tom nevím, mám před sebou skládačku, z níž se dozvídám souvislosti. William Chambers je významným rodákem dnes osmitisícového městečka, nacházející se ve správní oblasti Scottisch Borders (Tweeddale District), jeden ze dvou bratří, kteří mi tak trochu připomínají německé bratry Humboldty. Objekt muzea, knihovny a vzdělávacího centra, nazývaný podle Williama Chamberse „Chambers Institution“ je místem, které bychom měli podle informačního materiálu navštívit.

William Chambers (1800 – 1883) byl skotský nakladatel a politik, starší bratr a obchodní partner Roberta Chamberse (1802 – 1871). Bratři byli vlivní v polovině 19. století ve vědeckých a politických kruzích. William přišel do Edinburku v roce 1814, a pohyboval se v oblasti knižního obchodu a tisku, v roce 1819 si otevřel vlastní knihkupectví a v roce 1832založil spolu s bratrem vydavatelskou firmu W. & R. Chambers Publishers. Byl horlivým zastáncem všeobecného vzdělávání a jeho firma byla průkopníkem v používání průmyslových technologií publikování, které umožňovaly levný tisk. Zabývali se publikacemi ve skotském zájmu, pozoruhodný byl např. místopisný seznam Skotska. Propagovali nové vědecké objevy. V letech 1860 – 1868 vydávali svou vlastní encyklopedii (Chambers Encyklopaedia), který vycházel z německého Brockhausu  (Konversations-Lexikon). V deseti svazcích měla přes osm tisíc stran. V letech 1865 až 1869 byl zodpovědný za obnovu nejvýznamnější sakrální památky Edinburku, St. Gilels Catherdral, v ní je na jeho památku umístěno skleněné okno (menší je věnováno jeho bratrovi). Měl rozsáhlé ambiciózní plány na likvidaci slumů ve městě, zvláště v oblasti ulice, která dnes po něm nese jméno – Chambers Street.

Ve svém rodném městě vytvořil v roce 1859 instituci, takto i zvanou, totiž Chambers Institution. Jejím účelem mělo být „morální a sociální povznesení, jakož i vzdělávání komunity“. V High Street v Peebles, v budově známé jako Queensberry Lodging, ze 16. století, kterou upravil pro tyto účely, vznikla veřejná knihovna a galerie umění, muzeum přírodních věd a velká hala, ve které se bylo možné shromáždit. Dnes se galerie umění jmenuje Chambers Room. Proto mu je ve městě, kde se narodil a působil, věnována velká pozornost. Stejně tak by bylo i zde možné napsat ještě další příspěvek o jeho bratru Robertovi, který se zasloužil jednak jako novinář, jednak jako autor populárně vědeckých knih – jeho nejznámější publikace Vestiges of the Natural History of Creation přichází o patnáct let dříve než Charles Darwin ve svém proslulém pojednání s teorií všeobecného vývoje v přírodě.

https://en.wikipedia.org/wiki/William_Chambers_%28publisher%29
https://de.wikipedia.org/wiki/Robert_Chambers

Zpět