Westend Tower ve Frankfurtu nad Mohanem

02.04.2013 23:25

Westend Tower ve Frankfurtu nad Mohanem 
významné stavby současnosti

Westend Tower, nazývaný také Kronenhochhaus („Korunní výškový dům“) či Westendstraße 1 je mrakodrap ve čtvrti Westend ve Frakfurtu nad Mohanem. Byl dokončen v roce 1993 a spolu s City-Hochhaus, mrakodrapem postaveným již dříve, v letech 1971-1974, je centrálou  DZ Bank AG, tedy  Deutsche Zentral-Genossenschaftsbank (Centrální německé odborové banky). Měří 208 metrů a tím je třetí nejvyšší budovou ve městě, stejně jako v celém Německu. Je charakteristický jak svým tvarem, tak fasádou z jemné, světlé žuly, pročež je z dálky dobře vidět. Dům navrhla architektonická kancelář Kohn Pedersen  Fox.

Charakteristický věnec ve tvaru oblouku na vrcholu věže s jedenácti paprsky, které přesahují jedenáct metrů přes hranu fasády, připomínají nejspíš newyorskou Sochu svobody. Ve skutečnosti ale má připomínat korunu německých císařů ve městě, které bylo v historii právě korunním městem nejvyšší panovníků. Tato část je v zimě vyhřívána, aby se nevytvářely rampouchy a nebyly ohrožena auta či chodci na ulici pod stavbou. Přesto byl vstup a prostor před ním do Mohučské ulice už několikrát právě pro nebezpečí pádu nebezpečných rampouchů uzavřen.

V přízemí se nachází jako výpůjčka z amerických výškových domů veřejně přístupné velké lobby s restaurací, které nicméně vzhledem k poloze stavby ve městě je využíváno jen mírně.  Kromě toho se zde nacházejí také byty, které mají oživit prostor jinak sestávající z kancelářských prostorů.

Budova je železobetonová konstrukce s plochými střechami, výška podlaží je zpravidla 3,6 metrů a plocha podlaží 950 m². Design mrakodrapu Moshe Aviv Towers v izraelském městě Ramat Gan se opírá o Westend Tower jako svůj vzor. Před průčelím návštěvníka překvapí plastika Inverted Collar and Tie, jejímž autory jsou Claes Oldenburg a Coosje van Bruggen.

https://de.wikipedia.org/wiki/Westend_Tower
https://www.youtube.com/watch?v=J3qlHx9WSMw
https://www.youtube.com/watch?v=1oDaM3Izu3c

Zpět