WDR Sinfonieorchester / Neue Musik

05.06.2020 02:58

Již několikrát jsem si posteskl, že se u nás málo hraje současná vážná hudba. Je to tak bohužel i u hudby populární, když si pustíte „rádio“, slyšíte kolem dokola tytéž písničky ze šedesátých let (aby nebyla mýlka, já mám Matušku velice rád), zatímco dnešní muzikanti si (s týmiž argumenty o sledovanosti) si musí mnohdy zaplatit (místo aby hudební redakce zaplatila jim), pokud nemají zcela výjimečné postavení, chtějí-li aby se jejich tvorba dostala do éteru. Odbočil jsem, ale ony ty postoje platí obecně, třeba skladby Karlheinze Stockhausena, jenž už je klasik (zemřel v roce ) se uvádějí spíš výjimečně (vzpomínám na pořady Krása dneška v Experimentálním prostoru Roxy v dramaturgii Petra Kofroně, tuším v roce 2014 či uvedení skladby Gruppen ve Fóru Karlín), takže právě toto jméno vzbudilo okamžitě mou pozornost, když jsem jej zachytil v oddílu „Neue Musik“ kanálu YouTube WDR Sinfonieorchester (Symfonický orchestr Západoněmeckého rozhlasu v Kolíně nad Rýnem).

Samozřejmě mohou platit argumenty o „nesrozumitelnosti“ nové hudby či o tom, že se některé proudy dostávají na scestí, nicméně sama snaha poslouchat muziku, která je vytvořena jazykem dneška a možná nám klade některé otázky, zneklidnění, ale i potěšení, které odpovídají tomuto světu, by měla být normální a samozřejmá, i když nemusí být zrovna všechno dle našeho gusta (zatímco o starší hudbě jsme přesvědčeni, že je to probádaný svět, v němž dostaneme to, co jsme očekávali). Nová hudba je na řečeném kanálu YouTube soubor 51 videí (k 5. červnu 2020), kde se nachází od Stockhausena několik částí z jeho cyklu Zvířetník (Tierkreis), další jména, která se tu objevují, jsou např. Steve Reich, Jörg Widman, B. A. Zimmermann, Bruno Maderna či Tōru Takemitsu.

Stockhausenovy skladby jsou provázeny zajímavou grafikou

ze Zvěrokruhu
Dvojčata
https://youtu.be/GLn1jbt7KdY?list=PLS66eMqyKkK3dnXdex7OOvS9unVIj4HR0
Býk
https://youtu.be/8ROCEanOW08?list=PLS66eMqyKkK3dnXdex7OOvS9unVIj4HR0

Matthias Krüger / Bellygoat Boom
https://youtu.be/4tNDGiIrbO0?list=PLS66eMqyKkK3dnXdex7OOvS9unVIj4HR0

Z životopisu skladatele narozeného v Ulmu a v mládí žijícího v Bruselu a Trevíru, jenž studoval romanistiku a hudební kompozici na Vysoké hudební a taneční škole v Kolíně nad Rýnem, Univerzitě v Kolíně a na pařížské Sorbonně a Kolumbijské univerzitě v New Yorku, si vybírám odstaveček, který by mohl charakterizovat to, co rovněž vnímám v oné skladbě:

„Jeho hudební zájem se točí především v prostoru mezi abstraktní magií zvukových struktur a konkrétní konfrontací s tělem, touhami a posedlostmi; v centru stojí hudebník jakožto člověk, jenž je konfrontován se svými hranicemi a nejistotami a propracovává se v neustálém, mnohdy fyzickém pohybu na cestě k identitě a vykoupení. Přitom jej provází stále otázka, zda je vůbec takové opracovávání žádané a vede k cíli a zda se hudba musí opravdu stále takto namáhat.“

(Sein musikalisches Interesse dreht sich vornehmlich um das Spannungsfeld zwischen der abstrakten Magie von klanglichen Strukturen und der konkreten Konfrontation mit dem Körper, Sehnsüchten und Obsessionen; im Zentrum steht der Musiker als Mensch, der mit seinen Grenzen und Unsicherheiten konfrontiert ist und sich in ständiger, nicht zuletzt physischer Bewegung auf der Suche nach Identität und Erlösung daran abarbeitet. Dabei begleitet ihn stets die Frage, ob solch Abarbeitung überhaupt wünschenswert und zielführend sei und ob Musik wirklich immer schwitzen muss.)
https://www.matthias-krueger.com/

Skladbu diriguje Elena Schwarz.

Johannes Boris Borowski – Eternity
https://youtu.be/Cgv98a4GFq0?list=PLS66eMqyKkK3dnXdex7OOvS9unVIj4HR0

Zhruba patnáctiminutová skladba se vrací po celou dobu v různých tóninách k začátku velice známé klasické skladby, kterou nicméně, rovněž opakovaně překlopí do zvukových ploch s použitím dnešního zvukového instrumentáře. Skladatel narozený v Hofu v roce 1979 je držitelem ceny Hanns Eislera za skladbu v roce 2003, od roku 2018 učí právě na Hudební akademii Hannse Eislera v Berlíně.
https://www.johannesborisborowski.de/vita-cv-eng.html

Skladbu diriguje Elena Schwarz.

Justé Janulyté / Barva vody
https://youtu.be/-DgiK39_g5Y?list=PLS66eMqyKkK3dnXdex7OOvS9unVIj4HR0

Nádherná dvacetiminutová skladba z roku 2016, jejíž autorkou je skladatelka narozená ve Vilniusu. Názvy jejích dalších skladeb napovídají, že se bude jednat z lyrickou hudbu plnou emocí: Písečné sklenice, Ticho padajícího sněhu, Půlnoční slunce. Vystoupila na Mezinárodním hudebním festivalu v Brně (v Besedním domě) v roce 2014.

https://www.justejanulyte.com/en/about/
https://www.facebook.com/mezinarodnihudebnifestivalbrno/photos/a.839358716117041/839358736117039/?type=3&theater

Zpět