Walter de Maria

08.12.2011 17:36

Walter de Maria
Výtvarné umění 2. pol. 20. století

Bývají osobnosti se širokým spektrem tvorby, zahrnujícím několik oboru. Není ale úplně tak nejobvyklejší, aby umělec byl zároveň sochař a hudební skladatel. Walter de Maria, umělec amerického minimalismu, takovým tvůrcem je. Přiznám se, že jsem to netušil. Znal jsem „sochařské“ realizace celého tohoto hnutí, vedle prací Carla Andrého, Sol LeWitta, Richarda Sery, Dana Flavina, respektive třeba i Dennise Oppenheima, Roberta Smithsona, Michaela Heizera či Richarda Longa, totiž autorů anglického či amerického land artu – neboť Waltera de Mariu lze v jistém smyslu přiřadit k obojímu směru, případně ještě i k umění konceptuálnímu. A teď vedle toho jsou jeho práce v oblasti hudby.
Konkrétní Mariovou prací, kterou jsem se s ním seznámil, je Vertical Earth Kilometer z roku 1977, kterou najdeme v parku na Friedrichově náměstí (Friedrichsplatz) v německém Kasselu, kde se stala, podobně jako třeba Beuysových 7000 dubů či Oldenburgův Krumpáč na břehu řeky Fuldy. Největší legrace je, že vlastně nevidíte nic, protože onen otvor zvíci asi dvou palců je vhlouben na příslušném místě do země, takže „filozoficky“ vzato je to jakýsi „dvojitý negativ“ (teď jsem si tak trochu zahrál s názvem zcela jiného díla, od Michaela Heizera, amerického landartového umělce), tedy „prázdno“, které „není vidět“, přesto existuje. Možná může někoho napadnout (Čecha, ovšem) něco v duchu Járy Cimrmanna, věc je ovšem myšlena „smrtelně vážně“, byť u těchto amerických umělců hraje značnou roli i inspirace hnutím dada, respektive i současným neodadaismem šedesátých let.
Ačkoli byl Walter de Maria vyškolený kreslíř, který vystudoval i historii na univerzitě v Berkeley, vbrzku se obrátil k řadě dalších médií, zvláště sochařství. Už jako student ale hrál divadlo a spolupracoval s La Monte Youngem, pozdějším minimalistickým skladatelem, který stál u zrodu celého hnutí. V oblasti hudby je to více věcí, o kterých se dá hovořit. Složil skladbu Cage pro minimalistického skladatele Johna Cage, dále skladby Cricket Music, 1964 či Ocean Music, 1968
. Mimo jiné byl také krátkou dobu bubeníkem skupiny The Velvet Underground. Zatímco v Kasselu nalezneme Vertikální kilometr vhloubený do země, instalovaný v rámci mezinárodní expozice documenta (d 6, 1977, předtím vystoupil na této prestižní přehlídce již dvakrát, v lteceh 1968 a 1972), nejznámější „pouštní“ prací, jichž realizoval v šedesátých letech celou řadu, je The Mile Long Drawing in the Dessert v Mojavské poušti. Jinou landartovou známou prací z roku 1977 je The Lightning Field, pojednávající prostor o rozměrech jedna míle krát jeden kilometr. Známé jsou i práce v urbánním prostoru, např. The New York Earth Room. Řada věcí je i z devadesátých let i doby nejnovější, např. monumentální Large Red Sphere instalovaná u Turecké brány v Mnichově.

https://en.wikipedia.org/wiki/Walter_De_Maria   
https://www.artmuseum.cz/umelec.php?art_id=1351

https://www.diaart.org/sites/main/verticalearthkilometer
https://www.diaart.org/sites/main/lightningfield
https://www.flickr.com/photos/kewing/5674405082/
https://www.youtube.com/watch?v=S7uyPahTq6Y&feature=related

Zpět