Wallaceův národní památník

07.07.2013 15:00

Wallaceův národní památník
Poznámky o Skotsku

Teď nevím, jak začít. Jsou dvě možnosti, první je konstatovat, že mne vždycky zajímaly stavby jako věže, druhá je odpíchnout se poznámkou o filmu Statečné srdce, které pravděpodobně každý zná.

Je zajímavé, že první, co mě napadlo, když jsem Wallaceův monument poprvé zahlédl při příjezdu ke Stirlingu od západu, jak se vypíná na pahorku s hradbou hor v pozadí, byly věže z Tolkienova Pána prstenů. Společné mají ono tyčení k nebesům, myšlenku koruny stavby, která je u Wallaceho monumentu jedním z pozoruhodných prvků stavby, étos hradu/hradby a možné mnohé jiné. A samozřejmě také devatenácté století s jeho nápodobou starých hradů a zároveň symbolikou či dokonce symbolismem, stejně jako je to třeba patrné v německých památnících (Kyffhäuserdenkmal, Wallhala, tam je to ovšem řecký chrám, tak o tom zase, až bude řeč o Edinburku).

V cestopise na stránkách Orbionu (viz dole) je popsán celý příběh skotského národního hrdiny i stavba národního památku, jemu věnovaná, nebudeme tedy opakovat to, co je možné si přečíst jinde. Zde jen základní fakta: Věž je pětiposchoďová, má 246 schodů, byla dostavěna v roce 1869 v gotickém stylu a je 67 metrů vysoká. Z terasy u památníku je pěkný pohled na město, zvl. na univerzitu, jejíž komplex je nedaleko pod kopcem. Stoupáme-li nahoru, pak si nejdříve prohlédneme Wallaceho životní příběh, mj. též o bitvě u Stirlingského mostu v roce 1297. O patro výše je Síň hrdinů (The Hall of Heroes), oslava Roberta the Bruce, Roberta Burnse, Adama Smithe a Sira Waltera Scotta. Další paro je věnováno samotné stavbě a nejvýše se pak nachází „koruna“ s panoramatickými pohledy na město a krajinu.

Otevřeno celoročně, od deseti dopoledne do pěti nebo šesti večer, jen přes zimu, tj. od začátku listopadu do konce března 10.30 – 16.00. Kavárna, obchůdek, audio-quide v pěti řečech.

https://cs.wikipedia.org/wiki/William_Wallace
https://www.e-stredovek.cz/view.php?cisloclanku=2007070002
https://velka-britanie.orbion.cz/cestopisy/skotsko-2011-stirling-wallace-falkirk-ctvrty-den-ve-skotsku-4619/

https://www.nationalwallacemonument.com/

Zpět