Výstava 150 let trvání TJ Sokol v jičínském RMaG

15.10.2012 20:44

Jak jsem už poznamenal v souvislosti s pěveckými spolky, které vznikaly ve stejné době, tedy v době společenského uvolnění po pádu bachovského absolutismu, kdy vznikaly i další významné projekty národní kultury jako Národní divadlo, počítáme-li léta kalendáře, „nabíhají“ nám v těchto letech velká výročí, „stopadesátky“. Tak stejně jako pražský pěvecký spolek Hlahol v roce 1861 a řada pěveckých spolků i v našem kraji (ve východních Čechách) si připomínala 150. výročí svého založení právě v letošním roce, podobně jako tělocvičné společenství Sokola, významné ve své dlouhé národní historii, plné národní hrdosti, ale i dob ponížení či dokonce likvidace.
Tento kontext zdůrazňuju ze dvou důvodů. Tím prvním je „ideová“ stránka jak pěveckých, tak tělocvičných spolků, jakým je Sokol. Hovoříte-li se starými Sokoly, cítíte ono nadšení, kterým je prodchnuta už jen řeč o příslušnosti k něčemu, co je neseno nějakou společnou ideou. Něco, co se výrazně odlišuje od postojů většiny sportovců dnešních generací. Nejsou to primárně utilitární cíle, tj. dosažení výsledků v tabulkách, případně především vlastní společenská prestiž, o kterou usilují dnešní mladí sportovci, zapsaní do sportovních klubů, byť samozřejmě i myšlenka vítězit, být fyzicky zdatný atd. je velmi silně přítomná i u Sokola. Jenže je to celé propojeno v daleko širším kontextu, antická idea „v zdravém těle zdravý duch“ stála u zrodu spolku, tedy v době, kdy Tyrš s Fügnerem promýšleli jeho koncepci, zásady jako síla a mužnost, činnost a vytrvalost, láska k volnosti a vlasti, dobrovolná práce a kázeň, vzájemný bratrský vztah členů (cituji z čl. na Wikipedii) jsou nadřazeny všem ostatním, praktickým záležitostem.
Na toto hledisko, stejně jako na skutečnost, že v Sokole byly velmi silné aspekty estetické a umělecké (návrh krojů významným výtvarným umělcem J. Mánesem, autorem Měsíců na pražském orloji, přítomnost řady kulturních veličin jako J. Nerudy či J. E. Purkyně, pozoruhodná architektura sokoloven atd.), poukázaly i dámy, které uváděly jičínskou výstavu v Regionálním muzeu a galerii v Jičíně, totiž paní Blažena Bohuňovská, dlouholetá starostka jičínské jednoty, historička Dr. Marie Neudorflová-Lachmanová, která oslovila přítomné po sokolsku „bratři a sestry“ či Mgr. Marie Fajstauerová, kurátorka výstavy.
Skutečnost, že sokolská myšlenka je významným pilířem pro řadu lidí zvláště starší generace, bylo plné foyer zámecké galerie, kde se uskutečnila vernisáž výstavy. Mnohé tváře vyjadřovaly účast i dojetí, z celkové atmosféry bylo zřejmé, že jde o společensky nejvýznamnější událost svého druhu v Jičíně v tomto roce. A že se nedá říci, že by byť jen poslední měsíce byly nějak chudé na podobné sešlosti. Jen mimochodem připomínám nedávnou vernisáž výstavy stoletého jičínského divadelního spolku, 60 let loutkového divadla Srdíčko či rovněž kulaté výročí jičínského Skauta.
V odkazech dokládám také reakce jičínské veřejnosti, přidávám odkaz rovněž na své fotky z vernisáže na Rajčeti.

Sokol
https://cs.wikipedia.org/wiki/Sokol_%28spolek%29
https://www.sokol.cz/sokol/
Tisk
https://www.kralovehradeckenovinky.cz/zpravy/z-regionu/150-let-trvani-tj-sokol-pripomene-vystava/
https://www.jicinskozpravy.cz/zpravy/2012/1/3317-telocvicna-jednota-sokol-jicin-si-pripomina-150-vyroci-zalozeni-.htm
https://jicinsky.denik.cz/kultura_region/jicin-sokol-bratri-a-sestry-se-znovu-sletli-20121008.html
Stopadesáté výročí tělocvičného spolku, 15. všesokolský slet
https://zpravy.ihned.cz/cesko/c1-56352390-fotografie-ze-150-let-historie-sokola-clenem-byl-i-t-g-masaryk
https://www.praha2.cz/19349_Na-Vinohradech-byl-odhalen-pomnik-pripominajici-150-let-Sokola
https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1148499747-sama-doma/212562220600096/obsah/208088-150-let-sokola/
https://www.kudyznudy.cz/Aktuality/Cesky-Sokol-slavi-letos-150-let-od-sveho-vzniku.aspx
https://www.vsesokolskyslet2012.eu/program-oslav-150-let/hlavni-program-xv-sletu
https://www.sokol.cz/sokol/index.php?action=slet2012

Ze stránky OMAG Jičín

Historie mimořádně významného spolku v obecných i místních souvislostech. Sokol je představen jako organizace zabývající se nejenom tělovýchovou, ale také řadou dalších aktivit, jejichž smyslem byla podpora národních myšlenek a kultivace společnosti. 

„Když byla v roce 1862 v Praze založena Tělocvičná jednota Sokol, myšlenka podpory národa formou takto fungujícího spolku se rychle šířila i na venkov. Ještě v témž roce vznikly v Čechách další jednoty a Jičín patřil mezi prvních osm,“ uvádí historička jičínského muzea Hana Fajstauerová, která výstavu připravovala několik měsíců.

„Vážíme si faktu, že Sokol je nejstarší a stále fungující sportovní organizace,“ říká starostka jičínské jednoty Blažena Bohuňovská. „Těch sto padesát let nebylo jen o cvičení, ale naplnila je i nadšená soudržnost lidí, úcta k morálním zásadám a statečnost všech, kteří čelili perzekucím a kteří činnost spolku vždy po politickém zákazu znovu obnovili.“

 Výstavu v zámecké galerii tvoří unikátní dokumenty ze Státního okresního archivu v Jičíně, ze sbírek jičínského muzea, z vlastnictví jičínské jednoty i ze soukromých sbírek. Vedle řady písemností a fotografií mapujících rozsáhlou činnost spolku budou k vidění i nejstarší prapory, sokolské kroje, cvičební náčiní, odznaky a další historické předměty. Mezi nejzajímavější patří např. originál dopisu, který v r. 1866 napsal jičínské jednotě sám Dr. Miroslav Tyrš.

Návštěvníci si rovněž připomenou osudy některých členů a vážné situace, do kterých se vlivem politických událostí sokolové během 20. století dostali. Zmíněna bude samozřejmě i současnost jednoty po roce 1990, ke které si podklady připravili sami jičínští sokolové.

„Mám radost, že v současnosti je s námi hodně mladých lidí s malými dětmi. Vždyť naše všestranné cvičení doporučují dětem i rehabilitační sestry jako lék na jednostrannou zátěž civilizace a některých, nyní populárních, sportů. Věřím, že mladá generace pochopí smysl našich aktivit a posune Sokol zase dál,“ uzavírá Blažena Bohuňovská.

Pro objednané školní třídy bude připravena komentovaná prohlídka výstavou, pro kterou  muzeum připravilo malý  naučný kvíz. Akci spolufinancoval Královéhradecký kraj a podpořilo Město Jičín.

Fotky na Rajčeti:
https://jankcelis.rajce.idnes.cz/150_let_Sokola_v_jicinskem_muzeu/

Zpět