Vrbenské rybníky

20.08.2012 15:20

Vrbenské rybníky
EXOD 2012

Když jsem si vyhledával trasu cesty na základnu EXODu v Českých Budějovicích, nacházející se na adrese „U hvízdala“ (dle starých map to není žádný žert z posledních let, ačkoli to tak zní), všiml jsem si, že v místní části České Budějovice 2 (nedaleko sídliště Vltava, kde bylo místo našeho pobytu) přiléhá k někdejší vesnici České Vrbné (mezi celou řadou obcí připojených ke statutárnímu městu patří vedle nejrůznějších Dvorů, tj. Haklových Dvorů či Kněžských Dvorů, ještě také Suché Vrbné) několik výrazných vodních ploch.
Ukázalo se (přírodozpytci to vědí, pro mne to byla novinka), že čtyři rybníky představují významnou přírodní rezervaci, v níž jsou některé endemické druhy motýlů, desítky druhů ptáků atd.  Rezervace byla zřízena v roce 1990, v roce 1993 byla vytvořena naučná stezka. Procházka o jednom dni navečer byla pozoruhodným zpestřením jinak spíše „kulturního“ programu EXODu. Nicméně myslím si, že příroda v této oblasti rovněž stojí za pozornost a hodinový špacír po hrázích Vrbenských rybníků byla vizuální lahůdka nejen vzhledem ke Slunci sklánějícímu se k obzoru, ale především k rušné podívané, kterou nám připravily stovky vodních ptáků, kachen, hus , racků či labutí. Něco z toho jsem zachytil na fotkách.

https://jankcelis.rajce.idnes.cz/Z_EXODu_2012_Vrbenske_rybniky/

Jiné odkazy
https://cs.wikipedia.org/wiki/Vrbensk%C3%A9_rybn%C3%ADky
https://cestovani.idnes.cz/vrbenske-rybniky-unikatni-ptaci-raj-u-ceskych-budejovic-p2t-/tipy-na-vylet.aspx?c=A080818_112914_igcechy_tom
https://www.turistika.cz/mista/vrbenske-rybniky
https://www.e-dovolena.cz/tipy-na-vylet/vrbenske-rybniky-10286.html?ok=1

Zpět