Vražda prezidenta Kennedyho

22.01.2014 16:31

Vražda prezidenta Kennedyho
opožděné příspěvky

O tomhle tématu se toho už napsalo. Bral jsem rozum, když se – v postupných fázích – řešilo, jak to vlastně všechno bylo. Pamatuju ještě na ty záběry v televizi, tenkrát i později, nejdřív ještě černobílé, pak na ty procesy, vyšetřování, domněnky a slepé cesty a celou tu další historii. Byl to jeden z největších, kdyby se to slovo nepoužívalo v pozitivním slova smyslu, řekl bych dějinotvorných okamžiků za víc než minulého půl století. Mám na mysli těch mediálně nejvýraznějších, nejviditelnějších, které se vepsaly do mysli lidí na celém světě, které proměnily jeho obraz: Události vedle prvního člověka ve vesmíru a později na Měsíci, příběhu a smrti princezny Diany, pádu Berlínské zdi a útoku na Dvojčata v září 2001. 

V listopadu loňského roku (2013) uplynulo padesát let od vraždy 35. amerického prezidenta, který byl v té době tak populární jako snad žádný jiný státník či veřejně známý činitel (chtěl jsem napsat osobnost, ale to bych musel jmenovat také Picassa, Einsteina, Hemingwaye, Marii Curie-Skłodowskou, Emila Zátopka či Pelého), snad ještě papež Jan Pavel II. získal takovou popularitu jako on. Tento příspěvek se ovšem záměrně jmenuje Vražda prezidenta Kennedyho a nikoli třeba Vražda J. F. Kennedyho, protože chce zmínit film, který k tomuto smutnému výročí byl natočen. Nebylo to první snímek o něm ani o samotné události, když si najdeme v databázi CSFd jméno státníka, vyskočí na nás celá řada filmů, kde se objevil, od takových zmínek jako byla citace ve Forrestu Gumpovi po televizní film z roku 1999 Zavraždění Johna Fitzgeralda Kennedyho. Tento film měl být připomenutím neblahé události, která ukončila život člena jedné z nejvýznamnějších rodin Spojených států, jejíž osudy byly i v ostatních případech dramatické. Neviděl jsem ho, ale komentáře na zmíněné databázi nejsou příliš příznivé. Nezbývá než to respektovat a uvést alespoň pár odkazů k tématu, které mohou vést k vytvoření úsudku vlastního.

https://www.csfd.cz/film/348602-vrazda-prezidenta-kennedyho/

https://www.csfd.cz/tvurce/20102-john-f-kennedy/
https://www.fdb.cz/lidi/20331-rob-lowe.html
https://www.national-geographic.cz/detail/sest-sekund-ktere-navzdy-zmenily-ameriku-vrazda-prezidenta-kennedyho-44062/
https://zpravy.idnes.cz/vraha-jfk-jsem-ztvarnil-jako-lidskou-bytost-rika-americky-herec-pwj-/zahranicni.aspx?c=A131116_135907_zahranicni_pej

https://www.novinky.cz/zahranicni/amerika/320106-spojene-staty-si-pripomnely-pul-stoleti-od-vrazdy-kennedyho.html

https://cs.wikipedia.org/wiki/Atent%C3%A1t_na_Johna_Fitzgeralda_Kennedyho

 

Zpět