Vladimír Plešinger

10.05.2012 23:28

Vladimír Plešinger
cestovatelé, fotografové, reportéři

Vladimír Plešinger se brání označení cestovatel. Říká, že dnes se považuje za cestovatele kdekdo, i ten, kdo jezdí po světě s cestovkami a promítá pak fotky z Thajska někde na plátno. Touhu vydat se do cizích zemí mohl ve větší míře a po prvních kratších výletech uplatnit poprvé jako geolog, když v sedmdesátých létech odjel do Venezuely a zůstal tam s vrtnou expedicí šest let. Jedním z klíčových míst Plešingerových výprav je Kongo, jeho „Kniha Konga“ s podtitulem „výpravy k srdci temnot“ je vyvrcholením touhy napsat knihu o „přírodních lidech“. Střední Afrika se stala jeho velkou láskou. Kromě toho pobýval delší dobu například v Tádžikistánu nebo v Peru. Své knížky, které jsou výsledkem těchto cest, nazývá „pobytopisy“. Rozhodující pro něj je, aby se stal „obyvatelem“ místa, nikoli jen vnějším pozorovatelem. Tomu odpovídá třeba i název jedné z jeho posledních knih, „Peru pod kůží“.

https://www.cestovatel.cz/clanky/rozhovor-s-vladimirem-plesingerem/
https://www.youtube.com/watch?v=IQExVyPRgmI V. P. představuje svou knihu o Peru. Pod videem komentář:
Kdyby někdo uspořádal anketu o nejrozmanitější a současně nejzajímavější zemi světa, patřilo by Peru k favoritům. Směsice jeho přírodních a historických pozoruhodností je tak dokonale „namíchaná", až se z toho točí hlava. Od předlouhého peruánského pobřeží Pacifiku se směrem do vnitrozemí zdvíhají nejvyšší hory tropického pásma, aby se pak snížily do obrovské pralesní pánve, již vytvořila nejmocnější řeka světa Amazonka, která v oněch peruánských velehorách pramení. Nejnovější archeologické nálezy dokazují, že právě na území dnešního Peru vznikly první velké indiánské civilizace, které pak v průběhu několika tisíciletí našly pokračovatele v říších, jejichž kulturní úroveň lze měřit s tím nejlepším, co v jejich době existovalo v jiných částech světa. „Po několika týdnech v Peru se stanete amatérským přírodovědcem a archeologem, ať je základ vašeho vzdělání jakýkoliv," říká cestovatel Vladimír Plešinger, známý svými knihami z Afriky a Jižní Ameriky. Plodem jeho četných pobytů a cest podniknutých v letech 2004 až 2009 je kniha, jejíž příběhy a historie pokrývají celou rozlohu Peru doslova z jednoho konce na druhý.
https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10322816274-televizni-akademie/211563238470001-televizni-akademie-planeta-zeme/obsah/172178-vladimir-plesinger/
https://www.jota.cz/cestopisy/kniha-konga/
https://www.jota.cz/pripravujeme/na-strese-afriky/

Na festivalu Lidé a Země 2012 (tedy několik dní před napsáním tohoto článku) získal Vladimír Plešinger cenu Kompas, kterou převzal z rukou šéfredaktorky Lenky Klicperové.
https://www.klubknihomolu.cz/14024/14024/

Nikam se mi sem nevešlo, ačkoli na to myslím od počátku, že své knihy doprovází Vladimír Plešinger vždy přehršlí pozoruhodných fotografií.

Zpět