Vinnetou a ti druzí

28.08.2012 21:03

Dalo by se také říci „Vinnetou, Karel May etc.“ nebo podobně, protože jádrem sdělení (důvodem, proč chci tento text přidat) jsou dvě výročí, které se s oběma muži, německým spisovatelem a jeho literárním hrdinou, v tomto roce spojují.

Ještě předtím, než se vyjádřím k věci, mne napadla taková myšlenka o tom, co jaké míry je Vinnetou a do jaké míry jeho tvůrce „reálný“ či „nereálný“. Řekli byste možná, co je to za nesmysl? Karel May žil, máme o tom řadu dokladů, Vinnetou je postava jeho románů, popřípadě jejich zfilmování, není co řešit. Samozřejmě, v tomto prvním plánu to tak je. Nepochybuju o tom, že Karel May žil a zemřel (nic takového, jako že třeba Elvis ještě žije, popřípadě ještě divočejší, že Hitler byl žena), ani o tom, že Rudý gentleman je výplodem jeho tvůrčí kreativity.

Nicméně když se na to podíváte z jiného úhlu pohledu, třeba už jen z toho, za koho se německý spisovatel stylizoval, jaký vytvářel obraz (kterému do značné míry nejspíš i sám věřil), tj. Dr. Karl May, slavný cestovatel, atd., dostává ona jasná hranice skutečnosti a fikce poněkud mírnější hranu přechodu. Stejně tak identifikace Piera Bricea (a podobně Lexe Barkera v případě Olda Shatterhanda) z filmových rolí do rolí, které žili (a kterými se v pozdních létech živili na oněch různých festivalech) nabírá opravdovosti hodně blízké té, jako by se Brice jako Vinnetou už narodil.

V každém případě funguje určitá magie náhod a čísel. Jestliže Karel May (jsem zvyklý psát jeho jméno v počeštělé podobě, ostatně místa, kde žil, jsou, jak říkávám, „takřka česká“, pár kilometrů za našimi hranicemi) zemřel v roce 1912, tj. slavíme letos sté výročí jeho úmrtí, a první film, Poklad na Stříbrném jezeře, byl natočen v roce 1962, tedy před půl stoletím, pak to je přinejmenším pozoruhodná shoda. Ani už se nechce uvěřit, že i rok narození, 1842, je rovněž kulatý, byť to je „pouze“ na desetiletí, tedy 170 let. Nemám doklad o tom, že např. natáčení Mayovek v tehdejším Západním Německu by bylo nějak takto záměrně ovlivněno, možná že to je jedna z facet leského „diamantu“, který fascinuje čtenáře a diváky filmů se skvostnými hrdiny po desetiletí.

Před pár léty jsem se hrabal v internetu, už tenkrát mě až zarazilo, jak podrobné lze získat na tomto poli informace o vydaných knížkách, o životě K. Maye, kolik je příznivců na nejrůznějších fanklubech, společností, pořádajících festivaly či různé akce atd. atd. Nedělám si ambice, že bych v tomto stručném příspěvku zpracoval byť jen zlomek toho všeho. Vyhledám tedy alespoň zprávy o tomto výročí. Případně dám ještě odkaz na článek o místech v bývalé Jugoslávii, o nichž se píše v časopise Lidé a země.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Vinnetou
https://cs.wikipedia.org/wiki/Pierre_Brice
https://www.kfilmu.net/osobnosti.php?osoba=pierre-brice&sekce=informace
https://karel-may.majerco.net/

V následujících článcích je řada informací o Karlu Mayovi.
https://www.i-noviny.cz/nazor/100-let-od-smrti-velkeho-vypravece-karla-maye
https://www.i60.cz/clanek_500_karel-may-skvely-vypravec-ale-take-rozporuplny-muz.htmlhttps://art.ihned.cz/knihy/c1-55229150-kviz-jak-dobre-znate-mayovky-a-jejich-autora-zemrel-pred-100-lety
https://www.rozhlas.cz/sever/sousede/_zprava/minuly-tyden-uplynulo-100-let-od-umrti-karla-maye--1040769
https://www.novinyvm.cz/3340-vystava-karel-may-stoleti-legendy.html

Článek o lokalitách, kde se točily filmy na motivy knih K. Maye, na těchto stránkách
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/poklad-na-stribrnem-jezere/

Zpět