Veselé paničky

23.06.2016 19:59

Veselé paničky
Sdružení kamarádů a přátel Evy Zahradníkové

Divadelní představení jsou jednou z oblastí kultury, která prostě „nestíhám“. Netajím se tím, že nejsem schopen vedle muziky, literatury a umění výtvarného sledovat ještě nějak systematičtěji divadlo – tím více si vážím toho, když se, zvláště v oblasti lokální a regionální kultury, tedy v prostředí, kde věci vznikají především z nadšení, cokoli nového zrodí. Ostatně bez onoho nadšení by kdysi nemohlo být účinné národní obrození.
Takže ani na toto divadelním představení v Sobotce, které bylo svým způsobem mimořádné, se mi nepodařilo dorazit, byv na některém z koncertů, kde jsem fotil a psal či byl zahlcen úpravami vyfoceného. Přesto nechci ponechat záležitost bez povšimnutí už vzhledem k velkorysosti, s níž bylo klasické jevištní dílo Williama Shakespeara u příležitosti 400. výročí jeho úmrtí nastudováno. V programu je jako název divadelního spolku a spolutvůrce uvedeno Sdružení kamarádů a přátel Evy Zahradníkové a Studio Šrámkova domu v Sobotce, obdivuhodný je už počet účinkujících, který přesahuje číslo třicet. Režisérkou a autorkou dramaturgických úprav klasického překladu E. A. Saudka je Lada Blažejová, osobnost v oblasti divadla a recitace nejen v Sobotce známá - od roku 2003 učí literárně-dramatický obor na ZUŠ MLadá Boleslav, od roku 1995 je uměleckou vedoucí Studia Šrámkova domu v Sobotce.
Zkoušky Veselých paniček byly zahájeny v září 2015, premiéra 17. červen 2016. Sobotka je místo, kde je kultura doma, ostatně Šrámkova Sobotka je za dveřmi.

https://www.zusmb.cz/users/show/25

Zpět