TV Stern / Toyo Tanaka

27.04.2014 20:55

TV Stern / Toyo Tanaka
Z německého archívu

Věčný Japonec je název článku v TV Magazinu z 31. ledna 1991 (6/1991), hudebník, operní režisér a herec Toyo Tanaka žije v hamburské čtvrti St. Pauli už 15 let a cítí se zde doma. Pochází z Hirošimy s rodiny s velkou uměleckou tradicí, jeho dědeček byl známý malíř, který pracoval pro císaře, otec skladatel, matka operní pěvkyně. V lokále kousek od Rybího trhu vypráví Tanaka o svém životě.

Nemá rád slovo „dětská hvězda“, ale v pěti, šesti letech už stál na jevišti a byl známý. Umělecké sklony měli i jeho sourozenci, mladší sestra je malířka, získala vzdělání v Itálii, starší sestra je jedna z nejúspěšnějších spisovatelek historických románů a má hromadu peněz. Během školní docházky Tanaka pracoval v rozhlase, po škole studoval na univerzitě literaturu a psychologii, přešel ale k „Actors Studio“ v Tokiu, tam se nadchnul pro západní moderní divadlo. Chtěl vystupovat s Evropany, to se mu splnilo díky jeho tetě Michiko, ženě filmové hvězdy Viktora de Kowy: mladší sestra Tanakova otce přišla ve třicátých létech do Evropy a po vystudování operního zpěvu zde udělala filmovou kariéru. Toya pak vzala do Berlína – tenkrát měl pocit, že je to vesnice, ve srovnání s šíleným ruchem v Tokiu. Nemyslel si, že v Německu zůstane, měl to těžké, protože neuměl ani slovo německy. Ačkoli už vystudovaný herec s vlastní praxí, začal znovu studovat u slavného strýčka. Se spolužáky vytvořili hereckou skupinu a jeli na turné s muzikálem.

Po malých rolích došlo k průlomu v polovině 70. let v bulvární krimikomedii „Auf und Davon“, kde hrál v roli komisaře Mr. Yena po boku Clause Biederstaedta v Komedii na Kurfürstendamm a poté na turné, kde se hra reprízovala 750krát (v čl. o Biederstaedtovi na Wikipedii je titul zmíněn pouze jako televizní film, v databázi IMDb je Tanakovo křestní jméno uváděno jako Masanori – pozoruhodné). Japonců je v Německu hodně, ale žádný z nich se nestal německým hercem, spíš se drží ve své komunitě. Tanaka natočil více než třicet filmů a televizních filmů, mj. s H. Ch. Blumenbergem, M. Pflegharem, Ulrike Ottingerovou nebo J. Rolandem, např. v „Místě činu“, „K3“, „Wichertsovi od vedle“ (Wicherts von nebenan). V roce 1991 bude vidět devětkrát, např. v Rolandsově „Großstadtrevier“, v sci-fi seriálu „Projekt Aphrodite“ (odehrává se v Japonsku, Los Angeles a Španělsku), pak v seriálu ZDF/BBC „Flash“.

Tanaka – je čtyři ráno – vypráví, že byl i zpěvákem šlágrů. Jako herec je člověk jako on závislý na omezených možnostech, někdo musí napsat scénář, kde se vyskytuje Japonec atd., Tanaka nahrál šest singlů, v Portugalsku dokonce byl na žebříčku na prvním místě. Nebavilo ho to, připadalo mu to jako bezduchá činnost (každý, kdo má trochu hezký hlas, jezdí s hitem, když se mu podaří, dokud to jde, vlastně ale nic neumí), začal dělat i jiné věci, například gramofonové desky pro děti (texty), produkci a režii od klasických pohádek přes příběhy Ch. Dickense až o Toma a Jerryho, dětský muzikál „Guten Morgen, Herr Riese“ atd., během deseti let to bylo přes 300 desek. Pak sbíral japonské pohádky, vydává je jako svou třetí knihu (předtím turistické průvodce po Mallorce aj.). A pak dabuje a překládá z japonštiny – dříve se překládalo z japonštiny přes angličtinu, tím se ztrácely nuance.

Do Japonska by se vrátit nechtěl, jde mu to tam na nervy, lidé jsou sice zdvořilí, ale vše funguje na přizpůsobení, pro někoho, kdo žije jinak, tam není místo. Kromě toho vše běží přes úplatky, režisérům herci dávají k Vánocům drahé dárky. V Německu je „věčným Japoncem“.

https://de.wikipedia.org/wiki/Toyo_Tanaka
Michiko Tanaka
https://www.youtube.com/watch?v=FhchxIWDSGc
Projekt Aphrodite
https://www.youtube.com/watch?v=tCaCLpgHATg (0:32)
os. stránky

https://www.toyo-tanaka.de/inhalt.html
festival Musica Mallorca (Tanaka je ředitelem)
https://www.musicamallorca.com/

Zpět