TV Stern / Max von Sydow

23.04.2014 23:10

TV Stern / Max von Sydow
Z německého archívu

Švédskému herci Maxi von Sydowovi jsou grázlové stejně blízcí jako svatí, hrál psychopaty stejně jako selské knechty. Pro německé publikum je nicméně především představitelem mnoha Bergmanových filmů. To je komentář k fotce na obálce sešitu TV Magazinu z 29. listopadu 1990 (49/1990). „Těžký jsem ale jen u Bergmana,“ říká herec v rozhovoru ve Stockholmu při příležitosti filmování rodinného příběhu proslulého režiséra, který točí Bille August na ostrově poblíž hlavního města Švédska. Čtyřdílný film „Der gute Wille“ má přijít do německé televize (ZDF) na konci roku 1991, Max von Sydow hraje dědečka Johana. Sydow přijel právě z Austrálie, kde točil s Wimem Wendersem (Až na konec světa), kterého považuje za „jednoho z těch opravdu velkých“.

61letý herec je, už vizuálně, rovněž velký. Na tiskových konferencích odpovídá anglicky a italsky, německy nemluví všude, považuje za nezdvořilé obtěžovat ostatní svými nedostatky v gramatice. Vybrané způsoby, drží se zpříma, coby gentleman si zároveň drží i odstup. Vedle Bergmana točil také s Woody Allenem, oba jsou prý skvělí a nelze je porovnávat.

Sydow má za sebou pozoruhodnou kariéru. Od svého prvního filmu Sedmá pečeť (1956), který platí, stejně jako pro Liv Ullmannovou, coby stvoření filmového herce, který ovšem předtím už hrál dlouhá léta divadlo (od roku 1948, v kantině divadla „Dramaten“ není světová hvězda, ale člen souboru). Z Bergmanových filmů je pak zmiňován především Fanny a Alexander, v němž ovšem Max von Sydow nehrál. Poslední film s Bergmanem ale točil už před dvaceti lety (celkem jich bylo jedenáct), následovaly další, s rolemi často na hraně normálního šílenství. Jako osobnost je Max von Sydow naopak člověk, který stojí nohama na zemi, suverénní a skromná osobnost. Jinak by totiž všechny ty šílence nemohl hrát. Zmiňován je film Vymítač ďábla (William Friedkin), klasický horor, který byl kasovním trhákem (tam hrál hlavní postavu kněze), pak Barbar Conan (vedle Schwarzeneggera, o filmu hovoří s úsměvem, prý ho to bavilo), Tři dny kondora (1974, Sydney Pollack), kde hraje profesionálního zabijáka, jeho protihráčem je Robert Redford. Stěžuje si tak trochu, že byl vždy za cizince. O Allenovi ještě říká, že Bergmanova krajina je zádumčivá švédská duše, Allenova krajina je Manhattan. Von Sydow byl také filmovým partnerem Romy Schneiderové, „tragické sladké osoby“. Hrál také v oscarovém filmu Pelle dobyvatel (1987), který natočil dánský režisér Bille August. Jestliže hraje také kněze, v osobním životě to má jinak. Z protestantské církve vystoupil, protože se domníval, že církev má málo společného s Ježíšem, nestal se ale ateistou, nýbrž agnostikem. Ke své mezinárodní filmové kariéře sám říká, že je švédský herec, které se ocitl v Hollywoodu.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Max_von_Sydow
https://cs.wikipedia.org/wiki/Ingmar_Bergman
https://cs.wikipedia.org/wiki/Sedm%C3%A1_pe%C4%8De%C5%A5
https://cs.wikipedia.org/wiki/Fanny_a_Alexandr

https://cs.wikipedia.org/wiki/Bille_August
https://cs.wikipedia.org/wiki/Barbar_Conan_%28film%29

Sedmá pečeť
https://www.youtube.com/watch?v=mbgiWPJLSsM

Zpět