TV Stern / Lindenstraße

27.04.2014 20:56

TV Stern / Lindenstraße
Z německého archívu

Je německý seriál „Lindenstraße“ podobný jako naše „Ulice“? Nedovedu posoudit, nicméně v každém případě je to, stejně jako později u nás (2005) první německá „mýdlová opera“, tj. nekonečný příběh, který se opakoval původně o víkendu (Weekly Soap), později dokonce denně v rozhlase a pak v televizi – tentokrát Západoněmecké televize (Westdeutscher Rundfunk, Köln), která ji vysílala od prosince 1985. Německá Wikipedie uvádí 1474 dílů. Článek v TV Magazinu z 16. května 1991 (21/1991) s názvem Fanoušci Lindenstraße (Lindenstraße-Fans) reflektuje skutečnost, že se vysílá 285. díl.

Reportéři se rozjeli do několika míst po celé Spolkové republice za fanoušky televizního seriálu Ve městě Husum uspořádal Fanclub za účasti firmy tvůrce seriálu Hanse Wilhelma Geißendörfera „GFF“ týdenní festival, během něhož se za sebou promítají všechny dosud natočené díly, vedle toho je tu deset diskusních fór, např. „Všichni lidé jsou cizinci“, kde čtyři zahraniční herci ze seriálu besedují s mladými lidmi. Germanistka Maren Schröderová píše práci o seriálu. V jedné hospodě v hamburské Reeperbahn není hnutí, vše je v duchu seriálu, porobně v Brémách. Markus Bartl z Augsburku sbírá veškeré tiskové zprávy o seriálu, má je seřazeny do šanonů tematicky. Všude visí charakteristické označení ulice – podobně jako v našem TV seriálu (tam je to ale jen „Ulice“, bez konkrétního jména). Někteří fanouškové jsou v kontaktu s herci, ti jim píší autogramy, jiný mladík má kazetový magnetofon a z každého dílu si dělá audiozáznamy, má to pak jako „Hörspiel“, rozhlasovou hru.

Hanse Wilhelma Geißendörfera, který seriál vymyslel, je jeho režisérem a vyrábí jej ve své produkční firmě, kterou zhruba tři roky předtím založil, zastihl TV Magazin v Bocklemündu. Říká, že je fajn, jestliže je člověk akceptován. Jako důvod, proč se líbí, uvádí, že oni dělají „realismus“, ovšem ukazuje prsty obou rukou „uvozovky“, například proletariát v Ulici není, protože nejsou k dispozici herci, kteří by to uměli zahrát. A kromě toho všichni scénáristé mají maturitu. Pokud si někdo stěžuje na špatné osvětlení v seriálu, říká režisér s charakteristickou vlněnou vlněnou čepicí (kterou prý, podle Wikipedie, nosí po nepříjemné laryngitidě v mládí, po níž mu lékaři doporučili nosit pokrývku hlavy, a inspirací mu byl Jack Nicholson ve Formanově filmu Přelet přes kukaččí hnízdo, který nosil stejnou), tak si má správně nastavit kontrast.

https://de.wikipedia.org/wiki/Lindenstra%C3%9Fe
https://de.wikipedia.org/wiki/Hans_W._Gei%C3%9Fend%C3%B6rfer

Zpět