TV Stern / ještě pár poznámek

15.05.2014 21:20

TV Stern / ještě pár poznámek
z německého archívu

Udělal jsem si pár nesystematických poznámek k tématům, která jsou překvapivě podobná těm dnešním. I na přelomu 90. let se řeší peníze (poplatky) za televizi, rozdělení na veřejno-právní (öffentlich-rechtlich) a komerční, solidární příspěvek pro nové země obnáší 1,5 mld. marek, probíhá budování nových studií, za reklamu ARD za 1. čtvrtletí roku přišlo 203 miliony marek méně.

Je to doba kabelové a satelitní televize, 2. března jsou pro Ariane 4 nad Francouzskou Guayanou dva nové satelity, Astra 1B – dalších šestnáct programů, její konkurence je Kopernikus (12 kanálů), TV-Sat (4 kanály) – velké investice, firma SES, obrat z 300 milionů marek 1989 na 830 mil. v tomto roce – nové spolkové země berou satelity obchodníkům z ruky, velké peníze.

Goodby „Teleclub“, hallo „Pemiere“. 28. února 1991 se rozbíhá placený kanál Premiere místo dřívějšího  „Teleclubu“ – vysílá z Hamburku, filmy, exkluzívní dokumentace, živé přenosy sportovních událostí (bundesliga), 120 marek kauce za dekodér a 39 marek za měsíc poplatek, všemožné Simpsonovi, móda (Armani), klasická řada orchestrální hudby, talkshow Arsenio Halll atd.

Zpět