TV Stern / Heinz Schubert

23.04.2014 23:15

TV Stern / Heinz Schubert
Z německého archívu

Na obálce sešitu 21. března 1991 (13/1991) TV Magazinu je růžolící tvář herce s mohutným knírem (Schnauzbart), s nímž se novináři Peter Zingler (text) a Margot Hammerschmidt (fotky) setkali v Paříži. Sem se Heinz Schubert vydal na půl roku hrát divadlo u Petra Zadeka, vzal jen malou roli pomocníka soudce a kata, protože se nechtěl učit velkou roli v jazyce, který neumí. Profesor herectví na Vysoké škole hudby a dramatického umění v Hamburku (od r. 1985)  se narodil v Berlíně jako syn prominentního krejčího a na žádost rodičů se vyučil toto řemeslo, i když mu bylo jasné, že bude chtít hrát divadlo. Po nucené maturitě a krátké vojenské službě za války, zranění kolena (střepina granátu) a zajetí se může věnovat svému životnímu cíli. Den po obdržení výučnío listu se hlásí na Hereckou akademii v Dahlemu a v listopadu 1950 ho přijímá Bertolt Brecht do prestižního Berliner Ensemble. Hrál v řadě jeho her (Matka Kuráž a její děti, Kavkazský křídový kruh, Arturo Ui, Třígrošová opera), s ženou Ilse, kterou si vzal v roce 1953, se stěhuje do Buckowa k Brechtovi. Brecht měl k hercům odstup, ale měl je rád, říká, překvapovaly ho jeho naivní a zvědavé postoje k vlastnímu dílu. Po stavbě Zdi (1961) odchází „Schubi“ do Mnichova (Kammerspiele) a poté do Hamburku (Schauspielhaus), z té doby pochází jeho vztah k Zadekovi, který je v něčem podobný jako Brecht.

Schubert má rád plnokrevné divadlo, ale i film a televizi (je to napínavé, nejdřív se točí konec a poslední záběr je začátek příběhu – a přesto vznikne film), hraje ve filmech DEFA, objevuje se také na západoněmeckých obrazovkách. Diváci si Heinze Schuberta spojují s rolí „Ekel Alfreda“ (seriál Ein Herz und eine Seele, tedy Srdce a duše, natočený v 70. letech), kterého hrál rád, ale zjednodušení a ztotožnění s ním ho štve, jeho aktuální šovinistické výpady reakčního a úzkoprsého maloměšťáka Alfreda Tetzlaffa proti politikům, ženám a cizincům jemu samému nejsou vlastní (typologicky by možná bylo zajímavé srovnání s Homolkovými Jaroslava Papouška, natočenými zhruba v téže době – zcela jiný charakter). Aby se zbavil image Ekel Alfreda, vrátil se k divadlu, později se ale vrátil k televizi (např. seriál podle K. Maye Kara Ben Nemsi Effendi) i ke kinu (role Adolfa Hitlera ve filmu Hitler, ein Film aus Deutschland).

Schubertův velký koníček je fotografie, dvacet let fotí figuríny ve výlohách, má 17 000 diapozitivů a v roce 1979 vydal knížku „Theater im Schaufenster“ (Divadlo ve výloze).  

Na kanále ZDF vystupuje v televizním filmu Stein und Bein.

https://de.wikipedia.org/wiki/Heinz_Schubert_%28Schauspieler%29
https://www.youtube.com/watch?v=6xLsXWfjHPo
https://www.youtube.com/watch?v=1eEuqwMpobY (Familie Tetzlaff)
pozor – osobnost téhož jména je hudební skladatel

https://www.youtube.com/watch?v=9048GF8ynbk
 

Zpět