TV Stern / Harald Schmidt

23.04.2014 23:14

TV Stern / Harald Schmidt
Z německého archívu

Harald Schmidt, německý kabaretiér, herec, bavič (entertainer), spisovatel a moderátor, v čísle z 25. října 1990 (44/1990) TV Magazinu uváděný Šváb (Švábsko je historický pojem, kraj v jižním Německu, dnes správní oblast v Bavorsku) má ovšem české kořeny – jeho otec (obchodní zaměstnanec)pocházel z Karlových Varů, matka (učitelka v mateřské školce) z Brna, tradičních emigrantských oblastí. Článek jej zachycuje při příležitosti berlínského festivalu „Satire-Fest“. Tuctové jméno, tuctový obličej (Allerweltsgesicht), přitom je ho na televizní obrazovce čím dál víc (MAZ ab! na prvním programu, Pssst… na West III.).

Narodil se v Neu-Ulmu, rodina se přestěhovala do Nürtlingen, měl být právníkem, ale lepší volba pro něj byla stát se nejdříve varhaníkem a sbormistrem, později hercem. Hudbu si nechává raději jen pro sebe, byť by ho také dokázala uživit, věnoval se herectví, nejdříve v Městských divadlech v Augsburku, pak (od r 1984) v „Kom(m)ödchen“ v Düsseldorfu. Vytvořil si, při svému sklonu k vytváření parodií, svůj vlastní program a s ním procestoval Německo. Baví ho bavit lidi, čím větší množství s mikrofonem v ruce má před sebou, tím je šťastnější. Publikum je jeho droga. Od vysílání pořadu „Rockpalast“ sní o tom, že jednou řekne: „Dámy a pánové, Rolling Stones.“ Zatím je to vždy ale „jen“ Johannes Rau (pzn.: spolkový prezident).

Vypadá mladistvě a bezstarostně, ale v soukromí je spíš přemýšlivý, přirovnání „roztržitý profesor“ by sedělo, včetně jeho nepraktičnosti. To se zřejmě promítá i do jeho vystoupení, kde je uvolněný a v pohodě, ale není to onen typ „spontánního“ baviče (který by cokoli plácal), vše musí mít pečlivě připraveno. Hnidopiši mu to mohou vyčítat, ale to je tak všechno.

https://de.wikipedia.org/wiki/Harald_Schmidt
https://www.youtube.com/watch?v=LkLmAWljt4g  (H. Schmidt, tel. show)

 

Zpět