TV Stern / Bruno Ganz

23.04.2014 23:13

TV Stern / Bruno Ganz
Z německého archívu

Dnes si švýcarského  herce každý u nás vybaví nejspíš v roli Adolfa Hitlera ve filmu Pád Třetí říše (ovšem v originále pouze Pád, mnohoznačnější titul) a těžko by si uměl představit Bruna Ganze jako ještě rozcuchaného usměvavého muže kolem padesátky, jak je zobrazen na fotografii na titulní stránce TV Magazinu z 14. února 1991 (8/1991). Článek o něm pojednává v souvislosti s jeho rolí v detektivním seriálu „Tassilo – případ sám pro sebe“ (Tassilo – Ein Fall für sich), ale i v hlubších souvislostech.

K Německu má Bruno Ganz výrazný vztah, v Mladém divadle v Göttingen debutoval syn Švýcara a Italky v roce 1962, svoje velká divadelní léta pak zažil 1970 -1975 a 1982 – 1988 v Berlíně. Hrál výrazné hrdiny, krále a smolaře. Má výrazné tahy, energickou bradu, vystouplé lícní kosti a jasné oči, jeho hlas je měkký a zároveň silný. Reportérka jej charakterizuje jako hloubavce, který má rád, když se ho pořád někdo na něco neptá, introverta, který nemá jásající fanoušky, ale spíš ty, kteří s jeho kumštem souzní. Uvádí jeho divadelní role, tak Peer Gynta v inscenaci Berliner Schaubühne, 1971, role filmové, tak Amerického přítele (Der amerikanische Freund) Wima Wenderse (1977) s Ganzovou hlavní rolí Jonathana Zimmermanna, příběh nevyléčitelně nemocného, z něhož se vyklube vrah. Diskuse diváků se posunula o rovinu výš, tenkrát bylo v módě slovo „mnohovrstevný“, tedy jaký můžeme mít vztah k takovému rozervanci s tvrdými konturami, člověku, který je zabiják a zároveň umírá?

Také roli komisaře v běžném televizním detektivním seriálu by asi Ganz nevzal, kdyby to nebyl detektiv tak trochu podivný. Žije ne v Los Angeles či v Londýně, ale na břehu Bodamského jezera, kde se nedá hovořit o bující kriminalitě. Musí tedy případy sám inscenovat. Činí to s šarmem intelektuála, který je zároveň nový typ clowna, který je skrz naskrz dětský, někdy až do té míry, že se tomu musí sám smát. 

https://de.wikipedia.org/wiki/Bruno_Ganz
ono video, které bylo i předlohou nesčetných parodií na YouTube
https://www.youtube.com/watch?v=t7PmzdINGZk (originál, s angl. titulky)
https://www.youtube.com/watch?v=MZ3hRlbKBsM (Opecard, rušené linky)
https://www.youtube.com/watch?v=_vn9_fBvmlo (Hitler si kupuje počítač)
atd.

Už před časem na těchto stránkách byl publikován příspěvek o Bruno Ganzovi.

Zpět