Tower 185 ve Frankfurtu nad Mohanem

10.04.2013 19:05

Tower 185 ve Frankfurtu nad Mohanem
významné stavby současnosti

Označení Tower 185 či německy Turm 185 vzniklo podle původně projektované výšky stavby, která měla být 185 metrů (v rané fázi plánování). Přestože byla výška později nakonec změněna a budova dosáhla dvou set výškových metrů, jméno jí již zůstalo. Mrakodrap ve čtvrti Gallus nedaleko Frankfurtského výstaviště a nové obytné čtvrti Europaviertel, je jeden z případů „dvojvěží“, na které jsme už v článcích o zajímavých stavbách současnosti narazili (na La Défense i jinde). Stavba započala v létě r. 2008 a byla dokončena v roce 2011.  Společně s mrakodrapem Main Tower, rovněž ve Frankfurtu nad Mohanem, je tak – dnes, zítra to může být jinak – čtvrtou nejvyšší stavbou v Německu.

V Rámcovém plánu výškových staveb (Hochhausrahmenplan), který po druhé světové válce rozvrhl oblasti, v nichž mají být postaveny mrakodrapy tak, aby tvořily „clustery“ („pulks“), se v první fázi hovořilo o tom, že tehdejší centrála Německých drah by měla ustoupit novému, 185 metrů vysokému domu, v následujících létech ovšem řeč o rozhodnutí Města Frankfurt na nějaký čas utichla. Teprve v roce 2007 byly některé budovy zbourány a v novinách se proslýchaly zprávy, že mezi majitelem pozemků Vivico a společností PricewaterhouseCoopers byla uzavřena nájemní smlouva. Oficiálně se to potvrdilo až v následujícím roce, kdy byl veřejnosti představen projekt. Průtahy byly zřejmé vzhledem k tomu, že firma Vivico potřebovala pro realizaci ještě sousední pozemky, které ovšem patřily zemi Hesensko. PricewaterhouseCoopers si dlouhodobě pronajala 66.000 čtverečních metrů plochy z celkových 100 000.

Autorem návrhu je frankfurtský architekt Christoph Mäckler (nar. 1951), syn rovněž frankfurtského architekta Hermanna Mäcklera.

Koncept budovy vychází z tvaru podkovy podstavce, z něhož vycházejí obě sbíhající se výškové části. Jejich fasáda je ze skla a hliníku. Obojí je pak spojeno skleněnou střední částí. Podle údajů architekta má budova ušetřit minimálně 25 procent nákladů na energii. Proto by měla budova dosáhnout na certifikát LEED, který definuje stavby jako ekologické, tedy vstřícné přírodnímu prostředí a nárokům vůči němu, chránící přírodní zdroje, trvanlivé. Přesto se dbalo na to, aby byl vytvořen dostatek pracovních míst u oken a s dostatkem čerstvého vzduchu.

Na podzim 2008 se mohli sejít starostka města Petra Rothová, předseda představenstva PwC  Hans Wagnerer a architekt Christoph Mäckler u symbolického zahájení stavby. Wilhelm Brandt, mluvčí Vivico, nazval místo „největším staveništěm střední Evropy“. Diskuse o výšce nakonec ukončila informace Vivica na Twitteru, kde ohlásila definitivní výšku 200 metrů místo původních 185. Na konci roku 2010 byla dokončena základní hrubá stavba, se střechou pak v březnu následujícího roku a konečně na začátku roku 2012 mohla budova začít plnit svoje poslání. Vivico plánuje v bezprostřední blízkosti nákupní centrum, kongresové centrum a hotelové zařízení v podobě dvou dalších výškových věží. Informace o něm najdeme pod jménem Skyline Plaza.

https://de.wikipedia.org/wiki/Tower_185
https://www.kone.com/countries/de_CH/uber-KONE/medien/PR_News/Pages/PM_Tower185.aspx
https://www.deutsches-architektur-forum.de/forum/showthread.php?p=178395https://www.deutsches-architektur-forum.de/forum/showthread.php?p=178395

 

Zpět