Tour First v La Défense v Paříži

22.03.2013 20:59

Tour First v La Défense v Paříži
významné stavby současnosti

Když jsme před více než dvaceti lety, těsně před pádem zdí a hranic mezi Západem a Východem, při příležitosti výročí Velké francouzské revoluce navštívili La Défense v Paříži, nebyl Velký oblouk ještě v provozu. Fascinoval nás urbánní prostor jedné z prvních skrumáží mrakodrapů v Evropě, který se vypínal na ose od centra Paříže jako „zrcadlo“ starého města a jejího Vítězného oblouku. O dvacet let později vyrostla celá řada dalších staveb ještě i za centrální stavbou Oblouku. Řada z nich se přibližuje dvěma stům výškových metrů, jedna z nich je dokonce přesahuje. Tour First.

Nejvyšší mrakodrap v La Défense, nazývaný někdy také  Tour Assur (v posledních letech) nebo Tour CB31 (původní název v r. 1974, ještě před přestavbou), je se svou výškou 225 metrů (s anténou 231 metrů) od roku 2011 nejvyšší stavbou nejen ve francouzské metropoli, ale i v celé zemi. Nachází se mírně vpravo vedle hlavní osy celé čtvrti (z hlediska správního členění je to předměstí Courbevoie). Tímto okamžikem ztratila prvenství Montparnasská věž, která byla vybudována v čtvrti, jejíž stavba nese jméno, v roce 1972.

Věž byla původně postavena pojišťovací firmou Union des assurances de Paris, čemuž odpovídal název Tour UAP, a měla výšku 159 metrů.  V roce 1996 byl název změněn na Tour Axa, vzhledem k tomu, že změnila i majitele. V roce 2007 došlo k zásadní renovaci domu, přičemž se změnil nejen vzhled, ale i výška celé stavby. Práce byly ukončeny v roce 2011, Společnost Enst & Young si pronajala 17 z celkových 50 poschodí.

Zajímavý je tvar stavby vycházející z půdorysu trojcípé hvězdy, přesněji třech nestejně vysokých v půdoryse obdélníkových segmentů, které jsou do sebe „zaklíněny“ v pootočení stodvaceti stupňů (nejlépe je podívat se na schéma na některém z odkazů dole). Stavby s týmž názvem, tedy AXA Tower, popřípadě Tour AXA, se nacházejí rovněž v New Yorku (229 m) a v kanadském Montrealu (104 m).

Architekti, kteří jsou pod stavbou podepsáni, jsou: Jean-Pierre Dacbert, Pierre Dufau, Michel Stenzel (původní stavba), Kohn Pedersen Fox Associates (KPF) – ti jsou tvůrci přestavby a autory celé řady významných dalších staveb, např. Šanghajského finančního centra (2008), ve spolupráci s SRA architectes.

https://de.wikipedia.org/wiki/Tour_First

https://www.defense-92.fr/CB31leprojet.html
https://ikonoplastic.blogspot.cz/2010/10/tour-first-la-defense.html

https://www.youtube.com/watch?v=LNaE1SHg3k4
https://www.youtube.com/watch?v=Y6lXfxm-9cM

 

Zpět