Torre Absolute v městě Missisauga, Kanada

19.03.2013 21:56

Torre Absolute v městě Missisauga, Kanada
významné stavby současnosti

Jedna z řady věží, které se zvláště po roce 2000 objevily ve světové architektuře, a jimž je společný jakýsi „prolomený“ či dynamický tvar „vlny“ (jedna z těch věží se takto dokonce jmenuje), který získává porušením přísně přímých linií jakousi tvarovou „měkkost“, a kromě toho výrazný originální design, tentokrát z šestihranné síťové struktury, která by mohla připomínat včelí plástev, kdyby – opět – nebyly jednotlivé „buňky“ nepravidelně uspořádané. Článek na ArchiWebu, popisující technologii stavby, tento tvar komentuje slovy: „Šedesátipatrová stavba se tak jeví být velmi lehkou, čilou a dynamickou.“

Autorem stavby je Michel Rojkind, mexický architekt (nar. 1969 v Mexiko City) a hudebník (bubeník v kapele Aleks Synteka), vystudoval architekturu na Universidad Iberoamericana v Mexiko City, řadu let pracoval nezávisle, posléze vytvořil společenství Adria+Broid+Rojkind (1998-2002) s Isaacem Broidem a Miquelem Adriou. Od roku 2002 je to Rojkind Arquitectos. S Arturo Ortiz Struckem, Derekem Dellekampem a Tatianou Bilbbao Michel Rojkind založil organizaci MXDF Urban Research Center (2004).

Byl hostujícím profesorem na univerzitách Not­ting­ham Uni­ver­sity (“School of the built Envi­ron­ment”), Uni­ver­si­dad Iberoamer­i­cana či Uni­ver­si­dad Anahuac Cam­pus Norte (work­shop Sim­u­la­ciones).

Postavil řadu hotelů (v Monterrey, Oaxace, Cancunu aj.), univerzitních zařízení, kulturních center (Span­ish Cul­tural Cen­tre, Mex­ico City), knihoven (Mex­ico City Pub­lic Library) či muzeí (Steel Museum, Monterrey).

Zmíněné „jiné“ stavby: Porta Firá Towers, Španělsko (Toyo Ito), Dancing Towers, Korea (Daniel Libeskind), Tarra Tower, Nizozemí, stavby Franka O. Gehryho aj.

https://www.archiweb.cz/buildings.php?type=country&action=show&id=934
https://www.noticiasarquitectura.info/especiales/absolute_rojkind.htm
https://stgb.blogspot.cz/2009/05/torre-absolute-mississauga.html
https://dearquitectura.emuseo.org/?p=26
https://en.wikipedia.org/wiki/Michel_Rojkind

Zpět