The Incredible Hulk

18.07.2013 18:30

Je to zajímavé, zatímco Supermani, Batmeni a Spidermeni a já nevím, kteří to ještě komiksoví superhrdinové mají u nás svou velikou slávu, Hulk patří k těm, o nichž se sice ví (na specializovaných stránkách je mu věnována rovněž pozornost, má svou stránku, byť kratší než předešlí, na Wikipedii), ale tak často se neobjevuje ani na knižních pultech ani na filmových plátnech ani v televizi. Zadáte-li do vyhledávačů jméno „Hulk“, vyskočí vám spíš Hulk Hogan, fenomenální figura z oblasti wrestlingu, než komiksy a filmy. Přesto mi web ukazuje, že film, na Prima Cool 11.03.2013 šel film Hulk, další údaje (film USA, 138 min.) ho ale usvědčují, že je to jiný z filmů, který o Hulkovi byl natočen, totiž film režiséra Anga Leeho z roku 2003. Symptomatické je, že ani o jednom z těchto či jiných filmů na české Wikipedii není samostatný článek.

Film Neuvěřitelný Hulk je americký sci-fi a akční film z roku 2008, vycházející, stejně jako ostatní filmy z komiksové figury, vytvořené nakladatelstvím Marvel Comics, které vydávalo celou řadu proslulých komiksů, mj. Ghost Rider, Iron Man, X-Men, Spider Man aj. Režií filmu byl pověřen francouzský režisér Louis Leterrier, jehož nejznámější realizací je zřejmě Souboj titánů (2010, mj. Liam Neeson, Ralph Fiennes), v hlavní roli můžeme vidět Edwarda Nortona (např. Formanův Lid versus Larry Flint, oscaroví Hráči, Klub rváčů, Frida aj.). Norton se podílel na filmu i scénáristicky.

Neuvěřitelný Hulk není pokračováním zmíněného filmu Hulk z roku 2003, nýbrž tvoří samostatný příběh. Stejně jako film Iron Man, který přišel do kin měsíc předtím, patří i tento film k těm, které financovala produkční společnost Marvel Studios, která patří ke společnosti Marvel. Oba filmy jsou kromě toho součástí fiktivního světa, nazývaného „Marvel Cinematic Universe“ (Marvelův Filmový Vesmír), k němuž patří dále Iron Man 2 (2010), Iron Man 3 (2013), Thor (2011), Captain America – První Avenger (2011) a Avengers (2012, o poslední samost. čl. na české Wikipedii). Kritici se v mínění jako o filmu, tak o vztahu k filmu Hulk rozcházejí, film podle čl. na něm. Wikipedii vydělal 263 miliónů dolarů (na svět. trhu), což je dvojnásobek rozpočtu.

V rychlé analepsi (retrospektivě) se na začátku filmu ukáže, jak je vědec Bruce Banner v rámci vědeckých pokusů ozářen gamma zářením, načež se promění na zelené monstrum ovládané instinktem a obdařené nadlidskou silou a zničí laboratoř (protože nemáme samost. článek o Hulkovi, připomeňme, že inspirací byl Stevensonův legendární námět o proměňování bytosti Doktor Jekyll a pan Hyde). Přitom je zraněna i kolegyně Betty Ross (Liv Tyler) a její otec, generál Taddeus „Thunderboldt“ Ross (William Hurt). Když chce Bruce navštívit Betty v nemocnici, postaví se mu generál do cesty. Bruce uprchne a v příštích letech jej Ross pronásleduje. Přitom se Bruce mění v zelené monstrum.

Vlastní děj filmu se odehrává několik let poté, Bruce se na útěku před americkou armádou dostal do Brazílie a pracuje zde v továrně na nápoje. Prostřednictvím muže, který se představí jako „Mr. Blue“, komunikuje přes internet a pokouší se získat lék na uzdravení. Přichází však jedna porážka za druhou. V práci se Bruce jednoho dne řízne do prstu a kapka krve se dostane do lahve, která je pak distribuována do prodeje v USA. Vypije ji důchodce, který se v důsledku toho zhroutí. To je signálem pro generála, který zbystří pozornost a vystopuje původ lahve až do Brazílie, sestaví speciální komando, které vyšle, k němuž patří Emil Blonsky (Tim Roth), ve službách britského Royal Mariners. Než se ale vojáky podaří Bruceho zpacifikovat, je na ně upozorněn a uprchne. V továrně na nápoje se pak dostane do střetu s kolegou, s nímž už byl předtím v konfliktu. On a jeho přátelé jej zmlátí, ale v tu chvíli se Bruce promění v zelené monstrum a vyřídí je i právě dorazivší vojáky. Přes Guatemalu se pak Bruce vydává do USA. Generál mezitím vysvětluje Blonskému podstatu experimentů. Ve skutečnosti šlo o obnovení výzkumného programu z druhé světové války, jejímž výsledkem měl být – na základě použití biotechnických prostředků – supervoják. Bruce utekl, ale Blonsky je ochoten nechat na sobě vyzkoušet sérum, jehož ještě jednu dávku generál má.

Bruce se mezitím dostane na Culver University ve Virginii, kde byl proměněn v zelené monstrum. Má v úmyslu spojit se s Betty Rossovou, zjišťuje ale, že má mezitím nového životního druha, psychiatra Leonarda Samsona (Ty Burrell). Vyhledá tedy starého přítele, majitele restaurace Stanleyho a s jeho pomocí se dostane na univerzitě k podkladům výzkumu, zjistí však se zklamáním, že veškeré materiály byly vymazány. Bruce chce opustit město, narazí ale na Betty a Leonarda, Betty ho nechá u sebe přespat a předá mu na USB flesh disku kopii materiálů. Bruce příští den na autobusové zastávce zjišťuje podezřelé hemžení vojáků, ti ho pak zaženou do úzkých v univerzitním areálu. Bruce spolkne flesh disk, promění se v zelené monstrum a postaví se vojákům. Blonsky nicméně po požití séra disponuje rovněž nadlidskými silami a může se mu postavit. Generál Ross vyrazí proti monstru s vojenskou technikou, Hulk – jak je mezitím médii nazýván –  ji ovšem zničí. Ubrání se Blonskému, zničí i vrtulník a se zraněním prchá, po boku s Betty.

Bruce pak vyhledá záhadného „Mr. Blue“, doktora Samuela Sternse (Tim Blake Nelson), který na základě rozboru krve vyvinul protisérum, které by mohlo Bruceho vyléčit. Doktor přitom nicméně dělal pokusy na zvířatech, od čehož ho Bruce chce odvrátit, doktor chce použít sérum i na léčení jiných nemocí. Po řadě dalších peripetií (Bruce chce zabít svého protivníka Blonského, Betty ho od toho ale zradí) se Brucemu podaří utéci do Kanady, kde se pokouší dostat svou proměnu pod kontrolu.

Pzn. Na stránce německé Wikipedie, z níž čerpá tento text především informace, je ještě přinejmenším trojnásobek textu, pojednávající o okolnostech vzniku, zachycující charakteristiky jednotlivých postav atd. Některé souvislosti se dočteme na české stránce, věnující se původnímu komiksu. Určitě by stálo za to věnovat se i dalším realizacím (Hulk 1978, 2003 atd.).

https://de.wikipedia.org/wiki/Der_unglaubliche_Hulk_%28Film%29
https://de.wikipedia.org/wiki/Hulk_%28Film%29
https://cs.wikipedia.org/wiki/Hulk_%28komiks%29
https://www.csfd.cz/tvurce/2772-hulk-hogan/

https://www.youtube.com/watch?v=v9345ZpF81s
https://www.youtube.com/watch?v=NWWzve8Z90s

starší film (1978) – full movie
https://www.youtube.com/watch?v=IHWRNuhkg7s

Zpět