Tenerife Espacio de las Artes (TEA) v Santa Cruz de Tenerife

18.03.2013 13:07

Tenerife Espacio de las Artes (TEA) v Santa Cruz de Tenerife
významné stavby současnosti

Tenerife Espacio de las Artes v hlavním městě Kanárských ostrovů Santa Cruz de Tenerife je multifunkční centrum umění a kultury, jak španělské slovíčko „espacio“, tedy „prostor“ naznačuje. To se mi líbí, protože slovo „muzeum“ označuje funkci uchovávání, „výstavní síň“ či „galerie“ zase „prezentaci“, „ukazování“ (jak říkají Němci, zeigen), kdežto „prostor“ je „vyhrazené místo“, kde se něco může dít. Vzpomínám si, že v Čechách byla a je řada institucí (počínaje masarykovskou knihovnou, a dnes je takových problémů přehršel na každém kroku, například velký koncertní sál v české metropoli nebyl za posledních dvacet vybudován žádný, pomineme-li rekonstrukci sv. Anny, což byla zásluha Václava Havla), která má „co“ ukazovat, ale nemá „kde“. Ale zpět k vlastní moderní stavbě, otevřené v roce 2008.

Espacio de las Artes disponuje 20 600 tisíci čtverečních metrů na několika podlažích, je sídlem Institutu Oscara Domíngueze (Instituto Oscar Domínguez), surrealistického umělce z Kanárských ostrovů, „Ostrovní knihovny“ a Centra fotografie ostrova Tenerife (Centro de Fotografía Isla de Tenerife). Kromě toho je v budově velký společenský sál, restaurace, obchody, jsou zde také kanceláře a skladové prostory. Muzeum řídí Javier Gonzalez Durana, pocházející z Bilboa ve Španělsku (město proslulé rovněž pozoruhodnou stavbou, tj. Guggenheimovým muzeem). Orientuje se i na mladé umělce v prostoru ostrovů, spolupracuje s řadou dalších kulturních institucí.  

Budova je dílem švýcarské architektonické kanceláře Herzog & de Meuron seniora Komory tenerifských architektů Virgilio Gutiérreze.

https://de.wikipedia.org/wiki/Tenerife_Espacio_de_las_Artes
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:TEA_07.jpg
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:TEA_vista_del_Barranco.jpg
https://www.ilovesantacruz.es/newweb/de/oscar-dominguez/2011/09/
https://www.profimedia.cz/fotografie/architektura/0032169637/

https://www.teatenerife.com/

Zpět