Tanec mezi vlky / nové zfilmování válečného románu

25.11.2014 12:04

V době, kdy vyšel první román německého spisovatele Bruna Apitze, příznivce prominentního levicového politika Karla Liebknechta, zakladatele Komunistické strany Německa, zavražděného bez soudu na popud sociálnědemokratického předsedy vlády Gustava Noska, představovala u nás současná německá literatura tu východoněmeckou a z toho druhého Německa (byly tu dva státy, ten "nepřátelský socialismu a pokroku", tenkrát označovaný jako NSR, Německá spolková republika, a NDR) jen ta "pokroková". Na román Tanec mezi vlky (Nackt unter Wölfen) jsem narazil už v sylabu literatury, když jsem se připravoval na přijímací zkoušky na germanistiku, vedle Sedmého kříže Anny Seghersové a dalších.

Kniha je nicméně respektovaná i dnes. Poprvé v Německu vyšel Tanec mezi vlky v roce 1958 v  Mitteldeutscher Verlag, Halle an der Saale (u nás 1977)  a byl v šedesátých letech a později přeložen do třiceti jazyků (mj. třeba do turečtiny). V roce 2012 vyšlo v Aufbau-Verlag Berlin nové kritické vydání s dokumentací a poznámkami k několika verzím s předmluvou Susanne Handtke a Angely Drescher. Syrovost líčení není výsledkem práce spisovatele od stolu, byť původní román má i ideologickou vrstvu (té se zbavilo poslední zfilmování), ale i autobiografické pozadí: jeho autor byl vězněn v pracovních a koncentračních táborech prakticky už od třicátých let přes celou válku až do roku 1945 a tato zkušenost se promítla do lierární podoby příběhu.

Pozornost filmařů přitáhl už v roce 1960, kdy byl natočen televizní fim, a brzy nato v roce 1963, kdy jej pro společnost DEFA natočil Frank Beyer. Mezi obsazenými herci byli i v NDR oblíbený Erwin Geschonnek či Armin Mueller-Stahl, pozdější hollywoodská hvězda, držitel dvou oscarových nominací. Emotivnost realistického příběhu akcentovala ještě skutečnost, že se jednalo o černobílý film. Záchrana tříletého židovského kluka, kterého vězni propašovali v kufru je metaforou lidskosti v bestiálních životních podmínkách koncentračního tábora.

Napadá mě ještě i přirovnání s podobným příběhem, totiž románu Osud člověka sovětského spisovatele Michaila Šolochova, který vznikl ve stejné době (vydán byl v roce 1957) a zfilmován byl v roce 1959 (režie i hlavní role Sergej Bondarčuk), kde se zase setkávají dospělý muž a chlapec, kteří prošli válečným peklem a nikoho nemají.

Příští rok má přijít do kin česko-německý televizní film, který se natáčel letos na jaře mimo jiné také v Čechách, na Příbramsku, v Praze a v jiných lokalitách. Film vzniká v produkci UFA FICTION a koprodukci s MDR (Mitteldeutscher Rundfunk, tam vznikl  scénář) a dalšími zemskými veřejněprávními televizemi (ARD Degeto, WDR, SWR a BR WRD), režisérem je Philipp Kadelbach, autorem scénáře  Stefan Kolditz. Obsazeni byli Florian Stetter (Pippig), Peter Schneider (Höfel), Sylvester Groth (Krämer), Jens Harzer (Bochow), Sabin Tambrea (Reineboth), Robert Gallinowski (Kluttig), Leonard Carow (Johann), do komparzu se přihlásili zkrachovalí finanční poradci, invalidní důchodci a studenti, jak se zmiňuje reportáž Pavla Hrabici v Instinktu, který sledoval a účastnil se natáčení v památníku Vojna u Lešetic u Příbrami. Byla to pro ně zkušenost, nejen depresívní prostředí kulis, nově postavených baráků koncentračního tábora Buchenwald, ale i podmínky samotného natáčení, které zřejmě měly přispět k autenticitě atmosféry na hraně života a smrti. Líčení, vytvářející vyzáblé postavy koncentráčníků nestačilo...

Bruno Apitz, Nahý mezi vlky
https://de.wikipedia.org/wiki/Bruno_Apitz
https://cs.wikipedia.org/wiki/Nah%C3%BD_mezi_vlky

https://cs.wikipedia.org/wiki/Karl_Liebknecht

Film DEFA, 1963
https://www.csfd.cz/film/14966-nahy-mezi-vlky/

Nové zfilmování, 2015
https://www.csfd.cz/film/370042-nackt-unter-wolfen/diskuze/
https://www.mdr.de/tv/programm/nackt-unter-woelfen104.html

Z tisku
https://www.muzeum-pribram.cz/cz/akce/detail/pamatnik-vojna-lesetice-bude-uzavren-z-duvodu-nataceni-filmu-krome-19-27-4/358/

https://www.denik.cz/film/filmari-promenili-pamatnik-vojna-v-koncentracni-tabor-buchenwald-20140506-b11z.html

Zpět