Štarkov / Skály

13.11.2012 19:08

Štarkov / Skály
na obou stranách Svratky

Zbytky hradu loupeživých rytířů Štarkov, někdy uváděný také jako Skály, se nachází u obce Nový Jimramov, popřípadě na kopci nad silnicí, případně se silnicí souběžnou říčkou Fryšávkou mezi ní a Jimramovskými Pasekami. V turistických materiálech se uvádí, že je možné k hradu dojít po červeně značené cestě z Jimramova, a dále po modré, která se pod Štarkovem s červenou kříží, ale také přímo po modré rovněž z Jimramova přes skálu Prosíčka a obec Javorek. Z druhé strany může být východiskem výletu vesnice Sněžné. U některých zdrojů se oba názvy, Štarkov a Skály, odlišují, jako Skály se uvádí hrad, což podporují doklady z historie (Erhard, syn Archleba z Kunštátu, který hrad vybudoval, se uváděl jako „ze Skal“, viz zdroj níže). Na samotném místě je informační tabule, která uvádí Štarkov jako přírodní památku s popisem lokality.

Skály jako název pro hrad není jediný na tomto místě. Čtenáři Aloise Jiráska si vzpomenou na knihy Skály a Skaláci. Zdejší hrad Skály ze 14. století nad dnešní obcí Skály (dříve Bischofstein, dnes součásti města Teplice nad Metují), název Skály také má několik obcí (v okresu Písek či okresu Strakonice) či přírodních památek (seznam např. v přísl. čl. na Wikipedii). Nedaleko zříceniny hradu Skály (mám na mysli ty jiráskovské), níže na červeně značené trase kolem seskupení Jiráskových skal, se nachází rovněž barokní zámek Skály, který sloužil církevním účelům, v době před Listopadem pak tuším expozici Jiráskova díla či jako odborné literárněvědné pracoviště, dnes, po několika letech chátrání, je citlivě rekonstruován a slouží jako penzion, vrátil se k historickému názvu Bischofstein, na google-mapě je uváděn Pavel Volk.

Tak to jen k doplnění. A ještě jedno. V němčině je slovo „kámen“, tedy podobné slovu „skála“, běžně používáno pro názvy hradů. Známe to i u nás, počínaje tím nejznámějším Karlštejnem přes Pernštejn, abych se vrátil zpátky na Moravu, odkud jsem začal tento příspěvek, až po jiné „-steiny“ po celé Evropě, třeba – to mě teď napadlo, protože jsem se tam byl vloni podívat, Frankenstein v Hessensku.

Skály / Štarkov
https://www.hrady.cz/index.php?OID=284
https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0tarkov
Hrady a jiná místa tohoto názvu
https://cs.wikipedia.org/wiki/Sk%C3%A1ly_%28hrad%29
https://www.adrspach.cz/kultura-pamatky/hrad-skaly.html
https://www.skaly-adrspach.cz/vylety-do-okoli.php
https://cs.wikipedia.org/wiki/Sk%C3%A1ly

 

Zpět