Staré Hrady / Nové Zámky

26.08.2016 16:46

Příspěvek z těch, u nichž si chci udělat „pořádek ve věcech“. Nedaleko Jičína, resp. Libáně, máme obec a stejnojmenný objekt s názvem Staré Hrady, na nedávné cestě do Jižních Čech bylo jednou mou zastávkou městečko Nové Hrady. Kdyby to bylo tak jednoduché, nezabýval bych se tím, ale je to podobné jako s Řečicemi na jihu země či různými Olešnicemi v Podkrkoší a Lhotami a Hradci po celých Čechách, to znamená, že jich je přehršel – a kdo se v tom má vyznat?

Ve Starých Hradech jsem dlouho nebyl, i když jsem tam dříve často pobýval ve studovně Literárního památníku (už tam není), zato jsem nedávno navštívil Nové Hrady na opačném konci země, kousek od rakouských hranic. Místo, jemuž lze připsat atribut „buquoyská krajina“ (Terčino údolí etc.), jsme navštívili i před několika lety v rámci EXODu spolu s dalšími zajímavostmi v regionu (Buškův hamr, Žumberk aj.). Město a hrad na úpatí Novohradských hor. Stejného jména je ale i rokokový zámek, vystavěný hrabětem de Chamaré, který se nachází v Pardubickém kraji (nedaleko Litomyšle) a který je dnes v soukromém vlastnictví. Konají se zde svatby a společenské akce, v areálu je největší muzeum cyklistiky u nás. Místo znám z jednoho hudebního soustředění s orchestrem KSOKrM (to už je víc jak deset let), tenkrát ještě s muzikanty „do tuctu“, bydleli jsme v domě, který patřil rodičům Romana Mlejnka, kontrabasisty v orchestru. Pěkné výlety mj. do Toulovcových maštalí. Někdy se uvádí jako Nové Hrady u Skutče, tím může vzniknout dojem, že tady je ještě další objekt téhož jména. Není.

Zatímco nejznámější místa obsahující ve jménu slovo „Hrady“ jsou v Čechách, pak ty se „Zámky“ jsou na Slovensku. Čtyřicetitisícové město na jižním Slovensku Nové Zámky leží mezi Bratislavou a Budapeští, je známé jednou z nejdokonalejších pevností své doby. Dalších Nových Zámků – v Čechách – je celá řada, velké množství z nich jsou ale jen částmi obcí, tak např. v Křinci (okres Nymburk), Dolní Olešnice (okres Trutnov) či Mladeč (v okrese Olomouc). V posledně jmenované obci je pak lichtenštejnský zámek označovaný dnes jako Nové Zámky u Litovle (dříve též Nový Zámek) s pěkným anglickým parkem. Lichtenštejnům sloužil do r. 1945.

Nu a abychom byli „kompletní“, tak jsou ještě také Staré Zámky. Není to ale už žádný turisticky zajímavý architektonický objekt, nýbrž historické hradisko v katastru městské části Brno-Líšeň, chráněná archeologická památková rezervace, která je nicméně považována za předchůdce moravské metropole.

Nové Hrady (jižní Čechy)
https://www.hrad-novehrady.eu/cs
Buquoyská krajiny
https://www.buquoyskakrajina.cz/?page_id=6

Nové Hrady (východní Čechy, okr. Ústí n. Orlicí)
https://www.nove-hrady.cz/

Staré Hrady (u Libáně, okr. Jičín)
https://cs.wikipedia.org/wiki/Star%C3%A9_Hrady

Nové Zámky (jižní Slovensko)
https://cs.wikipedia.org/wiki/Star%C3%A9_Hrady

Nové Zámky (rozcestník na Wikipedii)
https://cs.wikipedia.org/wiki/Nov%C3%A9_Z%C3%A1mky_(rozcestn%C3%ADk)
Staré Zámky
https://cs.wikipedia.org/wiki/Star%C3%A9_Z%C3%A1mky

Zpět