Stanislav Vydra (1741 – 1804)

03.02.2013 14:38

Stanislav Vydra (1741 – 1804)
Sedmdesát dva jmen české historie
Díl pořadu vysílán 25. 9. 2009 (č. 45)

Kdo z pilných čtenářů klasiků české literatury četl kroniku českého obrození Aloise Jiráska F. L. Věk, vzpomene si na matematika a vysokoškolského pedagoga, kněze Stanislava Vydru. Kdo nečetl a viděl alespoň proslulý stejnojmenný seriál, vzpomene si snad na jeho ztvárnění oblíbeným hercem Martinem Růžkem. Příslušník první generace národního obrození se narodil v Hradci Králové, v šestnácti letech vstoupil do jezuitského řádu a po studiu matematiky a filozofie na pražské univerzitě se dal na pedagogickou dráhu. Jeho prvním místem bylo jedno z nejstarších gymnázií v zemi v Jičíně, po dvouleté epizodě faráře pak byl Vydra jmenován profesorem matematiky na pražské univerzitě, kde se stal děkanem a od roku 1899 dokonce rektorem.

Také profesor Charvát uvádí v portrétu České televize slovy Aloise Jiráska českého vlastence, ukazuje ale také jeho jinou tvář. Obhájce české řeči, ale i apologeta katolické církve jakožto kazatel u sv. Haštala v Praze kupodivu (coby matematik a a vlastenec, ve srovnání s jinými) odmítá osvícenství, odmítá náboženskou svobodu a toleranci. Josefínské úřady zakázaly Vydrovi kazatelskou činnost a povolily mu pouze pedagogickou činnost. Ke kazatelství se vrátil po deseti letech, – na devatenáct českých kázání, které také souborně vydal.

Vydra se narodil 1741 v Hradci Králové, studoval na zdejším gymnáziu, vstoupil do Tovaryšstva Ježíšova. V době jeho studia zde působil i proslulý Antonín Koniáš. V Praze studoval na univerzitě filozofii a matematiku, posléze se sem vrátil jako profesor a posléze i děkan a konečně rektor. Akademická mládež ho měla ráda pro jeho laskavost, upřímnost i humor. Dnes vnímáme postoje jezuity, který schvaloval i pálení kacířských knih, a národního vlastence a vědce, autora celé řady zajímavých publikací, jako něco nesourodého. Ve své době to ovšem mělo svou logiku. Stanislav Vydra se v každém případě zapsal zajímavým způsobem do dějin a kultury českého národa.

Dvaasedmdesát jmen české historie
https://www.ceskatelevize.cz/porady/10169539755-dvaasedmdesat-jmen-ceske-historie/209572232200009-stanislav-vydra/
Stránka na Wikipedii
https://cs.wikipedia.org/wiki/Stanislav_Vydra
Jiné
https://www.farnost-zizkov.cz/?id_clanek=1002
https://cirkev.wordpress.com/tag/stanislav-vydra/
https://inserv.math.muni.cz/biografie/stanislav_vydra.html
Pro mne osobně je zajímavé, že:
V roce 1765 učil Vydra v Jičíně, ale rok na to se stává Steplingovým adjunktem. V roce 1770 učil opět v Jičíně… (citát z textu na předchozích zde uvedených stránkách)

Zpět