Sopky na Jávě

07.10.2013 11:01

Sopky na Jávě
virtuální cesta po Indonésii

Indonésie je jednou z částí světa, v níž je, podobně jako na Islandu, na Havaji, v Mexiku, Ekvádoru, v Kongu, na Novém Zélandu či nakonec i v jižní Evropě, místem s celou řadou činných sopek. Pravda, je jich podstatně víc než v Itálii, kde trochu kouří Vesuv a před pár lety se i z Čech lidé jezdili dívat na bouřící Etnu, zatímco na Islandu a v Indonésii jich jsou desítky. Kromě toho k nim patří jedna z nejznámějších a nejničivějších sopek vůbec, nedávno o ní byla celá řada novinových článků či pořadů v televizi – mám na mysli Krakatou, podle jejíhož názvu český spisovatel pojmenoval ničivý explozívní materiál a románovou pohádku o jeho vynálezci, totiž Krakatit. Přesvědčivá je úvodní schematická mapka se jmény vulkánů v Indonésii na německé stránce Wikipedie s jejich následným seznamem.

https://de.wikipedia.org/wiki/Liste_von_Vulkanen_in_Indonesien

Na Jávě se nejznámější sopky nacházejí v národním parku Bromo – Tengger – Semeru, přičemž dvě ze tří částí názvu jsou zároveň jména sopek, tedy Semeru, Velké Meru, nejvyšší hory ostrova (3676 metrů) a Bromo, Tengger je název kaldery, v níž se Bromo a další sopky nalézají, jméno je podle více než půlmilionového etnika Tenggerů, kteří obývají prostor právě kolem sopky Gunung Bromo.

Národní park se nachází v provincii Východní Jáva, existuje od roku 1982. V kaldeře se nachází Písečné moře (Laut Pasir Tengger), v terénu jsou čtyři jezera a na padesát řek. Od roku 1919 je Písečné moře pod ochranou. V parku žije zajímavá fauna, 137 druhů ptáků, kočka mramorovaná, o něco větší než kočka domácí, javánská opice, dhoul, nazývaný také ryšavý pes či rudý vlk, či leopard.

https://en.wikipedia.org/wiki/Bromo_Tengger_Semeru_National_Park

Sopka Semeru se nachází jihovýchodně od města Surabaja, hlavního města provincie. Je považována za jednu z nejkrásnějších, ale také nejnebezpečnějších vulkánů na světě. Od roku 1800 vybuchla více než padesátkrát, přičemž z toho bylo deset větších výbuchů. Poslední fáze explozí začala v roce 1967 a přetrvává dodnes, naposledy se pustila do větší činnosti v roce 2010. Během jedné hodiny opakovaně vydává několik malých a příležitostně i větší erupci.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Semeru

Sopka Bromo je na obrázku na německé Wikipedii jakožto kouřící kráter vlevo, před ním druhá sopka s názvem Batok a vzadu nejvyšší Semeru. Bromo je stratovulkán vysoký 2329 metrů, nejmladší z celého masivu a jeden z nejaktivnějších na Jávě. Je oblíbeným turistickým cílem, při výbuchu v roce 2004 zde zemřeli čtyři lidé. Na konci listopadu 2010 započala nová fáze erupcí, v okruhu dvou kilometrů byl prostor pro veřejnost uzavřen. V blízkosti ležící letiště Malang bylo vyzváno k nejvyšší opatrnosti a obyvatelstvu byly vydány masky k ochraně obličeje. Oblíbeným místem výhledu je Gunung Penanjakan. Masív Bromo-Tengger je součástí 6000 kilometrů dlouhého Sundského ostrovního oblouku, který vznikl subdukcí (podsouváním) Australské (Indo-australské) litosférické desky pod Burmskou desku a k němuž patří Andamany a Nikobary, největší ostrovy Sumatra a Jáva či ostrovní skupina Malých Sund až k Východnímu Timoru, nově vzniklému státu (1875).

Podle příběhu z konce 15. století princezna Roro Anteng z ostrovní říše Madžapahit společně se svým mužem Joko Segerem založila svoje vlastní knížectví. Nazvali jej Tengger podle posledních slabik svých jmen. Knížectví vzkvétalo, ale páru se nedařilo zplodit potomka. Ze zoufalství vystoupili na na horu Bromo a prosili božstva, aby při nich stála. Bohové slíbili, že jim pomůžou za podmínky, že jim poslední narozené dítě obětují. Narodilo se 24 dětí a když se narodilo poslední, pětadvacáté jménem Kesuma, zdráhala se Roro vzdát se dítěte, jak slíbila. Bohové hrozili ohněm a sírou, až nakonec přece jen dítě obětovala. Poté, co jej vrhla do kráteru, ozval se hlas dítěte a nařídil obyvatelstvu, aby každoročně vykonali u vulkánu ohňový obřad. Dodnes se tedy rituál s názvem Kassada opravdu koná. Spočívá především v nočním pochodu k vrcholku hory a obětí zvířat, rýže a ovoce. Také turističtí průvodci vodí své klienty, jak se můžeme dočíst na nejrůznějších příspěvcích blogem, v noci na vrchol „na východ Slunce“. Což je ovšem rituál obvyklý například i u indonéských chrámů.

https://de.wikipedia.org/wiki/Bromo
https://cs.wikipedia.org/wiki/Mad%C5%BEapahit
https://tn.nova.cz/zpravy/zahranici/sopka-na-bali-se-probrala-k-zivotu-letecky-provoz-na-ostrove-je-ochromen.html

Obecné informace
https://www.bali-indonesie.cz/zajimavosti-indonesie/sopky-indonesie
https://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_sopek_Indon%C3%A9sie
https://cs.wikipedia.org/wiki/Kategorie:Sopky_v_Indon%C3%A9sii

 

Zpět