Société Générale v La Défense v Paříži

23.03.2013 20:25

Société Générale v La Défense v Paříži
významné stavby současnosti

Dvojčata v architektuře není nezajímavé téma. A nemusí se jednat pouze o Světové obchodní centrum v New Yorku, které podlehlo teroristickému útoku 11. září 2001. Projev symetrie, která provází celou historii architektury v nejrůznějších podobách, můžeme najít třeba na berlínském náměstí Gendarmenmarkt (dříve Platz der Akademie), kde proti sobě stojí Německý a Francouzský dóm. A také u dvojice věží v La Défense v Paříži, které patří nadnárodní finanční společnosti Société Générale S.A., což je univerzální banka se třemi oblastmi aktivit, oblast individuálních zákazníků (detail banking) a specializovaných finančních služeb, oblast korporátního a investičního bankovnictví a oblast globálního investičního managementu. Předtím, než byla francouzská „dvojčata“ v roce 1995 otevřena, měla společnost svoji centrálu v Paříži.

Střecha a konstrukční výška obou věží je 167 m (548 stop) nad zemí. Věže byly nejvyšší mrakodrapy postavené v La Défense od stavby Tour Total v roce 1985. Severní věž se jmenuje Alicante a jižní Chassagne. Název Chassagne je podle bílého kamene, který zdobí interiér a který pochází z vesnice Chassagne v Auvergne, zatímco věž Alicante je zdobena mramorem z Alicante ve Španělsku. Obě věže mají stejnou platformu v rozpětí asi 40 m (130 ft) od sebe. Střechy věží jsou ostře skloněné.

Navzdory velkému objemu kancelářských prostor, který je k dispozici v současných dvojčatech, Société Générale potřebuje ještě více prostoru, a tak zahájila výstavbu třetího mrakodrapu, 183 m (600 ft) vysoké Tour Granite, která stojí hned za dvojčaty a byla otevřena v roce 2008. Má 40 pater, 70 000 m2 užitné plochy, jejím architektem je Christian de Portzamparc, nositel Pritzkerovy ceny z roku 1994.

https://www.journaldunet.com/economie/reportage/les-sieges-sociaux-des-entreprises-du-cac-40/societe-generale-deux-tours-a-la-defense.shtml
https://en.wikipedia.org/wiki/Tours_Soci%C3%A9t%C3%A9_G%C3%A9n%C3%A9rale

 

Zpět