Skyline Plaza ve Frankfurtu nad Mohanem

10.04.2013 19:09

Skyline Plaza ve Frankfurtu nad Mohanem
významné stavby současnosti

Skyline Plaza (dřívější názvy Westend Plaza, Urban Entertainment Center) ve Frankfurtu nad Mohanem je stavební projekt, dnes ve fázi výstavby, v německém Frankfurtu nad Mohanem. Sestává ze čtyřech celků:

nákupní a volnočasové centrum
kongresové centrum Kap Europa
výškový hotel Grand Hyatt Frankfurt (113 metrů)
výšková kancelářská budova Tower 1 (212 metrů)

Stavba prvního celku začala v polovině roku 2011 a otevření se plánuje na letní měsíce roku 2013. Stavba hotelové věže má následovat, stavba kancelářské věže byla vzhledem k tomu, že zatím nebyl nalezen zásadní nájemce, pozastavena.

Oválný stavební pozemek je část nědejšího hlavního frankfurtského nákladového nádraží o rozloze 47.000 m² v městské části Gallus a dominantní vstupní část rozvojové čtvrti Europaviertel. Na severu hraničí pozemek s veletržním areálem.

První plány nového Urban Entertainment Center (UEC) podle amerického vzoru (princip vznikal postupně z původního impulsu krize jednotlivých obchodů, v této podobě je rozšířeno nákupní centrum s pronájmem jedné hlavní „kotevní firmě“ (Anchor Store) a řadě dalších drobných prodejců o nějaký zábavní prostor, multikino, bowling, muzikálový sál, hernu apod.) pocházejí z pozdních devadesátých let, poté co se Německé dráhy rozhodly uzavřít nákladové nádraží a volný prostor dát na trh. V centru UEC měla být jakožto kulturní atrakce muzikál Stella AG. UEC bylo původně plánováno konsorciem, sestávajícím z vlastníka pozemku, firmy Vivico a kanadského obchodu s nemovitostmi TrizecHahn. Předpokládaná investovaná suma 750 miliónů euro měla být vynaložena na pás zástavby, zahrnující rovněž dvě výškové věže, jednu s kancelářskými plochami, druhou určenou pro hotel. Poté, co ale Stella AG, specializovaná na muzikály, v roce 2002 šla do konkurzu, a TrizecHahn se stáhl z Německa, nemohl být původní koncept realizován.

Hamburský ECE Projektmanagement G.m.b.H. & Co. KG spolu s Vivicem vytvořili nový koncept. Nyní se počítá s planetáriem, multiplexem a dalšími zábavními segmenty jako např. kluzištěm. Aby mohly tyto části realizovány, přáli si investoři rozšíření prodejního segmentu o 30 procent. To ale městské zastupitelstvo odmítlo s poukazem na původní smlouvu z roku 2001. V roce 2008 byl projekt představen na veletrhu MIPIM v Cannes. Původní projekt byl „okrájen“ a nepočítá se s původní nadregionální přitažlivostí. Za investiční balík 330  miliónů euro má být pořízen hotel, nákupní centrum a kongresové centrum, druhá věž s kancelářskými  prostory je prozatím pozastavena.

Se stavbou se začalo v roce 2011. Počítá se s prodejní plochou 38.000 m² pro 180 prodejců, wellness a fitness zabere dalších 9.000 m², gastronomie 4.500 m². Zvláštní atrakcí má být 11.000 m² velká krytá zahrada vstřícná rodinám. Kongresové centrum Kap Europa má 14 jednacích místností s velkým sálem pro 1.000 osob a malým sálem pro 600 Personen. Celková plocha 7.700 m² disponuje přes 3.000 místy k sezení.

V roce 2008 podepsala firma Vivico smlouvu s hotelovým řetězcem Hyatt International, pětihvězdičkový luxusní hotel Grand Hyatt Frankfurt bude po Berlíně (tam je na Alexandrově náměstí, přestavěný Hotel Stadt Berlin) druhé zařízené této kategorie v Německu. Definitivní termín dostavby ještě není, pokud vím, znám.

https://de.wikipedia.org/wiki/Skyline_Plaza
https://wikimapia.org/25010597/Skyline-plaza
https://www.urbika.com/projects/view/1928-skyline-plaza
https://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=480449 (nejnázornější, s plánky)

Zpět