Shinjuku / Šindžuku

26.03.2013 23:50

Shinjuku / Šindžuku
významné stavby současnosti

Tento příspěvek vzniká s určitou dávkou rozpačitosti. Na jedné straně si prohlížím jeden ze seznamů nejvyšších staveb v Japonsku (na anglické Wikipedii), víceméně nikoli proto, že by výška budov byla nejdůležitějším kritériem mého zájmu, ale svým způsobem může být synonymem modernosti, které mne v tuto chvíli v architektuře zajímá. Přitom jen některým stavbám, alespoň v mém zorném úhlu pohledu, stojí za to věnovat samostatné příspěvky (publikovány zde byly Shinjuku Park Tower, Tokyo Opera City Tower a především Mode Gauken Cocoon Tower, stála by za to ještě určitě nejvyšší ze všech, totiž „Tokijská radnice“, tj. Tokyo Metropolitan Government Building No.1), o některých je možná zajímavé vědět (nebudu je vyjmenovávat, seznam je připojen dole pod textem).

Na druhé straně pak se z cizojazyčných Wikipedií vracím do české a „s hrůzou“ zjišťuji, co mě mohlo napadnout hned na začátku (už po několikeré podobné zkušenosti a vědění o výslovnosti a českém pravopisu japonských jmen), že totiž – samozřejmě – jméno s anglickým pravopisem „Shinjuku“ má českou podobu, odpovídající výslovnosti „Šindžuku“. Přesto ale – jak bych potom přepisoval právě názvy těch staveb, které jsem právě pojednával – Šindžuku Park Tower? To si přece jen nedovedu představit. Takže nechávám problém otevřený, názvy v příspěvku nebudu opravovat. Problému bych se zbavil, pokud bych přepsal (na internetu jsou dostupné) jména v japonských znacích. Nu a – pak by to už nerozluštil vůbec nikdo – kromě japanologů. Třeba - (新宿パークタワー, Shinjuku Pāku Tawā).

Zajímavější bude, když rozšířím informace dostupné na českých stránkách o samotnou historii čtvrti.

V roce 1634 dal tehdejší daimjó Naitō podnět ke stavbě poštovní stanice na jedné z pěti hlavních pěti cestách Japonska (Gokaidō), které spojovaly tehdejší hlavní město Edo s provinciemi. Místo dostalo název Naitō-Shinjuku. Na místě někdejšího hotelu se dnes nachází veřejný park Shinjuku Gyoen, Císařský park Šindžuku. Toto místo se pak, jakožto obec v okrese Toyotama, rozrostlo v roce 1889 v město a v roce 1920 bylo začleněno do tehdejšího historického města Tokia (dnes zahrnuje městské čtvrti Šindžuku a Naitomaši. V roce 1923 došlo k ničivému zemětřesení v Kantó, tato oblast ale vzhledem k seismicky výhodné poloze zůstala ušetřena. Vzhledem k tomu se pak stavělo především v části Niši-Šindžuku, kde je i dnes největší koncentrace mrakodrapů v celé oblasti.

Letecké nálety v roce 1945 zničily 90 procent prostoru kolem nádraží Šindžuku. Po válce ale bylo město podle plánů takřka identicky znovu postaveno. Přitom právě zde došlo k výrazným změnám. Dnešní vymezení městského obvodu je z roku 1947, kdy byly spojeny staré městské okresy. V roce 1991 se přestěhováním správy prefektury v Marunuši stalo Šindžuku správou prefektury Tokio, a tedy prakticky i správním centrem města Tokio (v roce 1943 došlo k administrativnímu sloučení prefektury a města, takže místo vládního centra zároveň vykonává funkci radnice).

Šindžuku je dnes nejdůležitějším komerčním a správním centrem Japonska. Kromě vládní budovy je zde řada významných hotelů, firemních sídel – např. Mitsui Group, významného japonského „keiretsu“ (to by šlo přeložit jako koncern, znamená spojení několika různých firem), patnáct obřích nákupních center (mj. patnáctipatrová Takašimaya), Císařský park, jeden z nejznámějších v Japonsku, Kabukišó, jedno z největších a nejstarších zábavních čtvrtí země (včetně „čtvrti červených luceren“) atd. Kromě toho se zde nachází několik univerzit, nejznámější Univerzita Waseda.

https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0ind%C5%BEuku_%28Tokio%29
https://de.wikipedia.org/wiki/Shinjuku
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_tallest_buildings_in_Shinjuku,_Tokyo
https://cs.wikipedia.org/wiki/Univerzita_Waseda

Zpět